strive!

strive!
Tidak akan berganjak kaki anak Adam pada hari kiamat sehingga dia disoal empat perkara, iaitu; tentang usianya, pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya untuk apa telah dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperoleh dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah diamalkannya.” (riwayat al-Tirmizi)

Sunday, 23 December 2012

Hikmah Sang Pencinta

Assalamualaikum wbt.

alhmdulillah..masih lagi Alah bgi nikmat iman dn islam kat kita kan...hmm..saya rasa nak share something lagi kali ni...pasal apa?ha..pasal ayat Al-Quran ni...surah Muhammad,ayat 2..

mafhumnya,
"Dan orang-orang yang beriman(kepada Allah)dan mengerjakan kebajikan serta beriman kepada apa yang diturunkan kepada Muhammad,dan itulah kebenaran dari Tuhan mereka;Allah menghapus kesalahan-kesalahan mereka;dan memperbaiki keadaan mereka."

hari ni,23 Disember 2012..pergi kuliah tdi pagi..ada kelas physiology,Al-Quran dan biochemistry...hmm...semalam join sc(smart circle)..nama lain bgi usrah..kak naqibah,kak khairul bariyah dn kak nasihah, ada tunjuk video exam fever yg Perubatan buat tahun lps..video tu bagi saya suntikn smngt baru...jdi,hri ni saya tekad nk fokus dlm kls dn xnak tidur..alhmdulillah,hri ni okla dari kelmarin..boleh faham dn fokus...rasa lega skit...alhmdulillah...tpi bila masuk klas Al-Quran dn kls biochem...saya rasa inferior sgt...sbb apa??ermm...sbb kwn2 saya semuanya hebat2 dari saya...hmm...trdetik dalam hati..awatla aku disini..aku dh cakap dulu yg aku takkan mampu bawa medic ni...byk kali dah trdetik mcm ni sbnrnya...tapi,alhmdulillah...pagi tadi,Allah mnggerakkn lidah untuk bca Al Mathurat dan beristighfar spnjg prjalann ke kuliah...jadi,rasa hati kali ni lain effectnya pada saya...

Allah mengingatkan saya pada ayat Al-Quran di ats ni...ayat ni saya dpt 2 hari yg lps..klmarin saya dpt hikmah ayat ni dri satu sudut dlm hidup saya..hari ni pulak,saya dapat dari sudut lain...alhamdulillah..kalau dlm fb,saya ada share ayt ni juga..dgn kelmarin punya cerita..kat blog ni,saya nk shre hari ni punya cerita pula..insyaallah...hmm...kawan saya selalu cakap kat saya bila saya rasa takut nk further,

"amni,bila Allah letakkan hg kat sini,msti ada sebb...juz go through..."

alang(aminuddin)adik saya pula cakap,

"kakak,Allah letak akak dalam medic msti ada hikmah...mgkin rezeki akak kut belah tu.."

tapi,saya tak pgg kuat2 apa yg depa cakap..sampai ke hari ni baru saya dpt hadam dn fikir...saya study biasa2 ja..tak stuggle sgt..dn style cpt boring kalau study..dan mmg saya rasa imposibble untuk saya berjaya..dh tak tau nk buat mcm mana untuk study lbh baik...tapi,bila baca ayat ni...saya nk bertawajuh..ha..baru baca blog org pasal tawajuh..trus nk tulis pasal tawajuh...saya nk brtawajuh iaitu mltkkn sepenuh pgharapan pada Allah ja dsmping usaha la kan.....hmm..kalau saya yakin pada Allah,dn yakin pada Al-Quran.dn mngerjakan kebajikan.psti Allah akan perbaiki keadaan saya dan mghapus kesalahan2 saya...perbaiki cara study saya,,perbaiki iman dan taqwa saya...insyaallah..yes..yakin!!

saya pernah tanya mak saya,


"ummi,kenapa ummi yakin sgt nk hntr akak pi mesir dlm bdg medic ni..ummi kan tau akak study mcm mana kalau subject sains ni..dgn bawa kluar duit byk2...kesian kat ummi..

mak saya cakap,


"ummi yakin akak boleh buat...insyaallah...jgn takut..

bila fikir balik,keputusn mak saya untuk saya sebelum ni,xpernah x betul...selalu ja tepat..malah,kalau saya tak ikut apa yg mak saya pilih,saya jadi mnyesal...hmm..insyaallah la kan...

mmg style mudh lemah dn down...tpi Allah letakkn saya di jalan trbiyah..di bidg medic yg semua org tahu bukn untuk org yg lemah dn manja...pasti ada hikmah disebaliknya..Allah nak perbaiki keadaan diri saya..nak saya berubah...insyaalllah..yes!go!caiyok!!

sampai sini dulu kut...hmm sebelum tu..kpada najaa ajlaa..kalau dia baca..nak mnta maafla...sbb xdpt jdi kwn yg bwa kpada Allah...kwn duk gelak ja...hmm...insyaallah,pelan2 nk repair...xpa ja bila2 pun nk mai rumh kdh...miss u...=)

p/s:stu lgi tzkir,jgn bergurau dgn mnipu..insyaallah...nnti saya cerita..ok...

wassalam..sirru 'ala barakatillah...

Thursday, 13 December 2012

seruan PALESTIN..

Assalamualaikum semua...macam mana daily life?makin brtmbah baik dari yang lama atau sebaliknya??ke sama ja..?hmmm...sperti yang kita selalu dengar..kalau hari ni lebih baik dari semalam tu adalah yang terbaik...tapi kalau hari semalam lebih baik,maka rugilah kita..jom2,kita check balik...takpa,slow2...nak berubah drastik susah kan...yg pntg,kualiti mau ada...walaupun skit..insyaallah,kher...

hmmm..kali ni nak cerita pasai palestin..sebab dalam seminggu ni,byk program yang saya hadiri psal palestin..kalau dulu di mmy,selalu juga dengar pasal palestin..tapi,banyak pasal penderitaan mereka disana..keadaan mereka dibunuh dengan kejam...dan sejarah mereka dijajah bangsa laknatullah tu...tapi,bila mai mesir,berita tentg palestin yang ana dengar adalah pasal keajaiban akhlak dan hidup mereka di sana...ye la kan..kalau dulu,tengok brita palestin di internet ja..tu pun,x explore sgt...kat sini,dapat direct dari yg baru balik dari Gaza..fresh lagi...hmm..depa keluar ja dari Gaza,depa singgah sini dulu...tu la yg untung..alhamdulillah..

ok...ada 4 sesi perkongsian pasal palestin yang saya dpt hadiri..alhamdulillah...nak cerita ikut kronologi la kan..ok..ermm..tapi 1 sesi tu,saya xingat dh point dia...ada tulis dlm buku..tpi,xbwa pula buku tu...nmpk sgt x study balikkn...jangn tiru...sesi tu adalh sesi L.I.F.E. anjuran Perubatan..crta psl sjrah Palestin...ok..xpa..kita msuk yg first session dlu..



1]Perubatan-bersama sukarelawan MAPIM yg baru pulang dari Gaza serta IR Mohab Yaser Amawi,Director Islamic society of Bait Hanun,GAZA International Student,UPM.
-Melalui perkongsian mereka,saya dapat satu kesedaran..Palestin itu memang isu ummat,juga isu kemanusiaan..dan Palestin memang perlu dipertahankan..sehingga ke akhir nafas kita..namun,jangan kita lupakan saudara kita di Syria,Iraq,Arakan(Rohingya) dan banyak lagi negara yang ummat islam dibunuh dengan kejam...Misalnya,Rohingya...dalam masa hanya beberapa hari,berpuluh ribu dibunuh dengan sangat kejam...para pembunuh laknatullah tu akan pergi ke setiap rumah..dan sorang2 ahli dalam rumah itu dipotong bahagian anggota badannya..termasuklah bayi yang masih kecil...setelah itu,mayat mereka dibakar bersama rumah itu..setiausaha MAPIM,En. Azmi cerita..dia pernah pi sana dan bawa duit untuk bagi kat depa..tapi depa kata..tak payah bawa duit...sbb depa kat sana tak boleh beli barang..para peniaga xdibnrkn jual apapun kat org islam...apalgi nk bagi org islam berniaga...memang dak la..bila ditnya kepada pemimpin,kenapa mereka dibunuh dengan kejam sekali...para pemimpin laknatullah itupun mnjwab..because they are MUSLIM...Ya Allah..apa jenis manusia la depa ni...hmm..saya bukn nak ajk bndg2kn negara ni truk lagi kna...negara tu dahsyat lagi kna...tapi,nak ajak peka dan cakna juga dengan isu2 selain di Palestin ini..dan nak bagi sdr juga skrg ni truk sangat ummat islam ditindas...dan ummat memerlukan kita sebagai generasi harapan yang akan bangkit dan menjulang kalimah tauhid di muka bumi milik Allah ni...insyaallah...amin...




2] IKRAMMesir-perkongsian dengan saudara Afdlin Shauki,Bront Palarae dan Zain Saiden
sesi ni,saya dpt pndedhn tntg tentera2 briged Al-Qassam yg sgt hbt dan anak2 Palestin yg mnkjubkan...pemuda2 di Palestin mginsafkan saya dan mnyedrkn saya bhwa keimann kepada ALLAH adalah tunggak segala2nya...kita akan kuat dgn sbnr2 kuat jika kita tguhkn keyakinn kpada Allah...tengok sajalah mereka...berkurun lamanya berperang,xpernah berputus asa dan lemah...depa boleh ja kalau nak lari mai mesir...depa boleh ja nk mai Malayisa(ajakn sukarelwan kita disana),tpi depa xmau...depa ttp mahu prthankn Al-Aqsa...nak msuk BrigedAl-Qassam,kna full fill requirement dia..hafaz Al quran,solat malam xtggal...xtggal solat jemaah...dan mcm2 lagila..hatta yg dah full fill syrat pun,ramai ja yg xdpt...btapa keimnn pada Allah itu mnjadi pggngn yg kukuh..sesuailah dgn hadis nabi SAW,


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِيعَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ لِعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَأَيْنَ هُمْ قَالَ ‏ ‏بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ ‏ ‏وَأَكْنَافِ ‏ ‏بَيْتِ الْمَقْدِسِ
Maksud hadis: Akan sentiasa ada wujud sekumpulan dari umatku yang terus menegakkan kebenaran dan tegas mendepani musuh. Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Illahi) sehinggalah datang ketentuan Allah. Mereka akan tetap sedemikian.Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”



3]ISMAMesir-sesi perkongsian bersama Heliza Helmi dan beberapa org lagi selebriti yg bru balik dari Gaza
baru smlm pergi progrm ni...alhmdulillah...depa crita psl keajaiban bumi Gaza..org Palestinkn ramai yg patah kaki la,patah tngan la...mata xda la...sampai duk ats krusi rodala..tpi,depa still happy mcm xda apa yg brlaku...depa xmerungut...bila tanya kat depa..xsdih ka kaki dah xda...mata dah xda...depa kata...aku mmg syg kaki aku,aku mmg syg mata aku..aku syg mak ayh aku...aku syg adk brdik aku...tapi,aku lebih sygkan Allah dari semua itu...Subhnallah...lpastu pulak...bila depa tnya,are you love Gaza...ada sorg sukarelwn ni jawab..yes...pastu dia ada ckp hadis yg psl xsmpurna iman kalau xkasih saudaranya tu...blum smpat hbis hadis tu dibaca dlm arb...kanak2 disitu sambung hadis tu smpai hbis...kanak2 tu bru berusia 3 tahun...Subhanallah...kanak2 di Palestin, lahir2 tu..smpai thp dh boleh cakap,bnda first yg depa duk ckp adalah,Allah ghayatuna,Ar rasul qudwatuna,Al-Quran dusturna,al jihad sabiluna,almautu fi sabilillah asma amanina..Subhanallah..sgt dhsyat kan...kalau khutbah tu,satu msjd snyap..bkn tidoq tpi dgr dgn teliti trmasuklah kanak2...depa xlari ksna kesini tpi dgr khutbah tu btul2..lpstu kan..yg brita kata iran bagi roket xclpp kat Gaza tu..sbnrnya bila ditnya sndiri pada tntera Al-Qassam,depa ckp wallahi,kami buat sndiri..itu hasil titik pluh kami sndiri..bukn pmberian dripada nagara2 arab atau ngara2 islam yg lain...slama ni kan iran mngaku depa yg bagi kat palestin...iran kn syiah...antra sft2 syiah ni suka berdusta...na'uzubillah min zalik...depa ni akhlak Al-Quran..kalau nk tngok walaupun x sertus pertus akhlak Al-Quran di akhir zaman ni..Gaza la tmptnya...sangtla tng disna kata para sukarelwn itu...tntra al qassam ni..buknlah spnuh masa brjaga di smpadan...tapi,paginya merka jdi muallim..mlmnya berjaga mlm di smpdn..subhanallah..sgtla dhsyt depa ni...




saya tringn sngt nk pi Palestin...memang negara kita lbh mmrlukan kita...sprtimana yg org palestin ckp bila ada prmntaan untuk nak join depa lawn israel...'jihad antum di negara antum...buknlah disini...ngara antum lbh mmrlukn antum...'tapi,sya trngn nk rasai dn tgok sndiri akhlak Al-Quran itu...hmmm...xpalah..yg pntg kita tnm cita2 untuk nk pi sna...dan nk mati syahid...insyallah..amin..

satu lagi nak share..lagu sujud merdeka..kumpulan FETYA..lagu ni sgt mndlm mksdnya...jom hayati..ayuh,Sujud merdeka!!merdeka dari segala jahiliyyah yg mmbelenggu diri kita...

http://www.youtube.com/watch?v=8E2Wfbtg0bg

ok,sampai sini dulu...assalamualaikum...sirru 'ala barakatillah..




Friday, 2 November 2012

nak berubah..!

Bismillahirrahmanirrahhim...
Dengan nama Allah yang maha Pengasih dan maha Penyayang..
Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad,wa 'ala alihi wasohbihi ajma'in...

Assalamualaikum wbt..
moga kita semua sentiasa dibawah naungan dan pimpinan Allah dalam apa jua keadaan,masa dan tempat.AMIN...

Perkara yang besar boleh jadi kecil pada pandangan Allah disebabkan NIAT,
prkara yang kecil boleh jadi besar pada pandangan Allah disebabkan NIAT.

ia sangat jelas menunjukkan peranan niat sangatla penting.jika tidak,even perkara itu sangat besar yang kita korbankan,ia akan mnjadi sia2..SIA SIA begitu saja...sdgkan kalau mmg kita hmba,keredhaan Allah itu sering kita damba..apalagi setelah penat berkorban tenaga dan masa..

di bumi Mesir ini,saya rasa sangat seronok...sebab masa saya terisi..sibuk..dari di Malaysia dulu..masa saya hanya di rumah...even berjauhan dengan keluarga,tapi hati sya terisi..bahagia...setiap sabtu hingga rabu,kuliah penuh sampai petang..habis kuliah,terus ke rumah kedah untuk pengajian fiqh Syafie dan Syamail Muhammadiyah hingga ke maghrib..malam..rehat sekejap dan study...penat..satu hari tu,saya terfikir..aku buat untuk siapa ni?smpai pnat2 mcm ni...bru tringat niat..bila tajdid balik..langkahan yg tadi pnat itu mnjdi bertenaga malah bahagia...selain tu,disini juga mmbntuk diri saya untuk mmbca al mathurat at least skali sehari..apabila diniatkan untuk mengagungkan dan membsarkan Allah,hati jadi berbunga2 mlfzkn kalimah2 pujian itu...xkisah walau ketika masak,iron,jalan balik dari kuliah atau apa jua keadaan...sentuhan hati dari pncipta diri kita sndiri mmg sungguh indah...

saya ada terbaca dalam blog
http://nurdalila-abdullah.blogspot.com/2011/03/air-mata-taubat-mampu-memadamkan-api.html

mengenai airmata taubat umat Rasulullah saw...tpi wallahua'lam kesahihannya..
air mata kerana takutkan Allah dan mengenangkan dosa itu sangatla bernilai kan..dari airmata yg menitis sbb prkra yang akan binsa..

setiap khamis dan jumaat cuti...khamis selalunya akan ke masjid azhar dengan kak aina dan tidur di rumah kedah dengan kak aina dan kak nusaibah...bermalam di rumah mereka buat diri saya tenang..bahagia...kalam mereka sntiasa saya nntikan untuk saya prbaharui smngat dan dlm msa yg sama turuti sdikit dmi sdkit dlm membentuk diri...malam tu,setelah ke masjid Azhar,akan terus ke masjid sheikh Soleh untuk majlis zikir...malam tu adalah malam untuk saya cuba untuk muhsabah diri dan saya akn cuba untuk tidak bnyk berckp pda malam itu...smpai kak aina selalu tanya,"amni,ok ke ni?sihat x?"..slalu sgt dia tnya mcm tu...kak aina,saya hnya mncri waktu untuk saya muhasabah krna hati saya masih keras untuk mnangis setiap hari mengenangkan dosa...setlah satu masa dalam smggu untuk kita mnangis pada Allah...kalau kita xboleh mengis stiap hari padaNya...kita mula sikit2 dulu kan...

moga kita dikurniakan kecintaan padaNya..juga kecintaan pada Al- Quran,kecintaan kepada Rasulullah saw dan kecintaan kepada amal kebaikan...amin..jom kita make sure kita ada sesuatu yg perlu kita lakukan untuk meningkatkan semua ini..


ya Allah,dekatkan hati kami padaMu,bukan hanya fizikal dan zahiriah semata...AMIN...

subhanallah wabihamdih
subhanallah 'azim..

wassalam..


Thursday, 11 October 2012

medic??? di mesir?? =0 ----> =)

Bismillahirrahmanirrahim...
Dengan nama ALLAH yang maha pengasih dan penyayang.....hati mula berbicara...menguntai kata kata,menterjemah segala isi dalam hati dan jiwa...

Assalamualaikum wbt..ikhwah dan akhawat semua..
terima kasih sebab sudi lagi baca blog yang sekali sekala ja saya update ni..maaf sangat2..sibuk sikit bila dah sampai Mesir...kat Malaysia dulu pun jarang update..hehe..sorry2..alhamdulillah..dah 3 minggu di bumi kinanah ini...Alhamdulillah..dah pun start kuliah 3 minggu yang lepas...sampai2 tu,esok tu dah start kuliah..sebab tu agak padat jadual saya..dengan pindah rumah baru nya..dengan program nya..dengan jaulahnya...dgn kuliahnya....macam2..

hmmm..bila dah lama sikit kat sini..bila hari free sikit..tetiba terkenang balik..macam mana la boleh tersampai di bumi mesir ni...dalam kos medic pulak tu...hmm..sampai sekarang diri saya masih tak dapat rasa dan sedar betul2 yang sekarang ni saya pelajar perubatan di mesir...sebab apa?sebab tak pernah berangan atau fikir akan sampai ke mesir..saya bukanlah seorang yang sangat meminati subjek sains..dari upsr,pmr dan spm..saya punya masalah dalam bidang sains...form 1 sampai form 3 di maahad yan..sejak itu mind set saya adalah bidang agama...cita2 saya lecturer dalam bidang agama...saya teringin nak pi universiti islam madinah..saya cari gambar2 uni tu dan print..simpan dlam buku...memang teringin nak pi...ttba time f4,Allah membawa saya ke bumi smka baling...dalam aliran sains..sebab hajat mak ayah saya untuk saya jadi doktor..terutama abah..abah selalu cakap yang abah teringin nak saya jadi doktor...tapi saya xpernah set matlamat saya adalah nak jadi doktor..even dah dalam aliran sains sekalipun..saya tetap set nak aliran agama..sebab saya tahu sya takkan mampu tempuhi medic...so,juz go through hidup kat smkab dlm sains...

2 tahun di dalam bidang yang saya punya prob sejak kecil..memang bg banyk prob kat sya..asyik sdih,down ja kat sana...hmm..lepas spm...saya ambil STAM...di sma dmw 1,kepala batas,penang...sbb sementara tunggu result spm dan malas nak ke PLKN...hehe..ummi abah nak sya jadi dr..saya nak agama..bukn xnak jadi dr..bukn xminat sn..tpi sbb sya set saya xkan mampu bawa sub sn..sbb tu jadi dr buknlah matlamat saya...nak ambil medic,result kena elok...jadi sbb sya xdpt jamin result sya elok ke x msa tggu result kluar tu..saya pun ambikla STAM dlu untuk back up...last2,3 bulan ja di situ...lps dpt result dan dpt peluang further medic di mesir,trus stop STAM...sjak dri tu..sya juz go through prjlnn hidup sya...Allahla yang bwa saya sampai ke peringkat nii..ambil medic di bumi mesir..memang xpernah terlintas....

hmmm..3 minggu di mesir..ada yang manis dan pahit...pahitnya bila kunci rumah hilang...Ya Allah..macam2 la usaha kami buat..lepas tu kena tipu dengan orang arabla..kena gelak dengan depa..sbb xreti cakap arab..dn mcm2 lagi la..yang manisnya..saya dapat pi masjid al azhar...dapat mengaji kitab2 arab..dapat mengaji kitab2 arab dalam bhsa mlayu di rumah kedah..dapat makan syawarma..haha..sesat pi bhgian mkan..syawarma ni mcm kebabla...sdap2...dpt bljaq masak..hehe...semalam jumpa sheikh usamah..menantu sheikh yusri di masjid al azhar..bukan jumpala...pi pengajian sheikh...sheikh yusri adalah keturunan Rasulullah saw...beliau seorang doktor pakar..belajar medic sampai phd...n then further bidang agama sampai jadi pakar hadis...subhanallah..sangat hebat..menantu beliau sheikh usamah pun hebat..rsa teruja sangat bila dapat bergmbar dengan isteri sheikh usamah yang juga anak sheikh yusri dan dengan anak beliau yang seorang lagi...gambar personally pulak tu..Ya Allah..bertmbah2 keterujaan saya...Alhamdulillah....

dalam masjid al azhar
kalau perkembangan kuliah pula..kelmarin kami masuk bilik simpan mayat yang lama2...mayat tu mungkin dah berpuluh2 tahun..depa buang kulit mayat tu sampai nampak nerve2 n muscle2 n bones..dan bljaq la smua jnis dn nama2 smua cptaan Allah tu...baunya sangat mnusuk hidung dan memedihkan mata...sbb depa letak formalin,sjnis bhn untuk mengawet mayat...subhanallah...sangat2 menakjubkan ciptaan Allah..sangat tersusun..setiap muscle ada origin,ada insertion dia..contohnya,vastus lateralis muscle,muscle yang belah luar di bahagian paha..take origin by linear origin from upper part of intertrocantheric line(line dkt bhgian hip bone)...root of greater trochanter(juga part dkt hip bone)..then,lateral marigin of glucteal tuberisity(part ni kat femur,tulang bhagian paha)...then,lateral lip of linea aspera(part dkt tulang paha juga,femur bone)...ha..macam tula ceritanya..hehe..masuk medic sat...

tula serba skit rasa hati,pengalaman 3 minggu ni..Alhamdulillah...harap2 dapatla further sebaiknya kos ni..dan dapat brtmbh ilmu dan iman bila dah dapat duk sini...moga kita semua diberi kebaikan oleh Allah dunia dan akhirat..Amin..doakan kemenangan kita bersama..insyaallah...
Wassalam...






9 am,
Bait Hasanah,
Hayyu Sabi',
Cairo,Egypt..

Sunday, 9 September 2012

orientasi bakal mahasiswa mesir..=)

بسم الله الرحمن الرحىم

Assalamualaikum wbt..

apa khabar korg sume???shat x??dlmn n luaran...??klu xchat,jgnla mls2 pergi klinik dn makan ubat yea...iman okey??jom2 kita upgrade iman kita...cri kmbli hati dn jiwa kita yea..entri kli nie nak cita pasal kem orientasi yg sya j0in recently...kem orientasi aka kem bina syaksiyyah untuk bakal mahasiswa/wi mesir...insyaallah...

Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah..trima kasih Ya Allah..
itulah ugkpan tnda syukur saya krana Allah mengizinkan saya untuk hadir ke program ini...saya mendapat banyak input darinya..trutama tntg THE POWER OF INTENTION...fuhh..powernya kuasa niat..dlam satu sesi pembentangan,seorg pncramah yg msra dpggil Abu Faiz mnunjukkan practicalnya tntg niat..sya bnar2 truja dgn prctical itu..dmna beliau mmnggil seorg dri klngn kami/peserta dan mnyurhnya menggkat tgn...Abu Faiz tnya..'apa niat kamu dtg sini??'..psrta mnjwab..'nk tau pasai mesir dn nk dpt kwan bru'...lpstu Abu Faiz mnyuruh psrta trsbut mnhan tgnnya smbil Abu Faiz mnarik kuat tgn psrta trsbut k bawah...(fhm x??ke belit2??)malangnya,psrta trsbut x kuat..tpikan..bila Abu Faiz suruh dy cakap,'aku datang sini kerana Allah'..trus dy bly tahan...hbtkan..??bkn sorg ja psrta..tpi,ramai...punca kekuatan mereka bly tahan adalah NIAT KERANA ALLAH...subhanallah..!

then,nak cita g...kem nie bez sbb suma fasi2 sporting sgt2...sumanya baek2 dan lawak...huhu..smart2 juga..besala kan..sumanya bakal2 dr...kbnyakkan fasi tahun 3,thun 4...thun 5 pun ada...n kbnyakkn diorg kos medic n dntistry...frmasi n ulum islamiyyah ada juga..tpi xramai...n mostly uni zagzig..n then azhar...pmbentngn diorg pun bez2..bykla yg sya dapt tw pasai mesir dri diorg...strt dri surr0undg,budaya,pertuturn,exam dll...bykla...

niela fasi2 yg sempoi.. =D

mcm2 gelagat...




haha..lawakkan gmbar diorang..hmm..bila fkir2 blik..diorg nie suma hepy go lucky je..sifat niela yg stdnts med sgt2 prlukn kan...klu style cpt tension..hbes r...eh..lupa nk inform..kem ni diadakan di kem el azzhar,morib selangor...tmpt dy dkt pntai paya bakau...lbih kurg cmnila tmpt dy...



lumpur dri paya bakau ni la yg fasi2 ambk dn jdikan bhn untuk slh stu check point explorce kmi..agk busuk r..kata fasi,bau lumpur nie untuk prsdiaan hdpi bau di msir yg lbh mnusuk hidung..haha..what ever...even dlm prgrm byk fasi2 cita yg buruk2 psal mesir,tpi ntahla..sya xrsa apa2...xmngugt pun smgt sya untuk ke sna..tpi,xtwla kan..blum mnapak lagi di bumi itu...fasi2 ckp diorg critkn yg buruk2 hanyalah untuk memastikan kmi sebagai bakal pelajar sentiasa bersedia dengan "worst things"." Mesir bukanlah tempat yang seperti kita impikan. Seperti impian tulus kita untuk belajar di oversea. Tetapi dalam "buruknya" Mesir itu, terselit banyak sekali kebaikan-kebaikan yang tanpa kita sedari kewujudannya. Yelah, benda baik haruslah dicari dan diterokai, bukan hanya sekadar menunggu sahaja kan kan?"

"Dalam debu debu pasir Mesir, tersimpan kilauan permata-permata yang tak ternilai harganya. :)"
~dalam tnda " tu kata2 fasi abg syaufiq dalam blognya..

saya group 9 tme orientsi tu...nama kumpulan saya,OMAN..group suma ada 18...bykkan??370 org yg dtg..suma nma group adalh brdsrkan nma ngra2 arab...contoh cam syria,palestin,jordan dll...fasi sya adalah presiden siswa aq kaherah...cehehey,,bangga sat...:D..nama fasi saya abg Afiq Samir b. Saiful Azni...orgnya mcm cina sikit2...haha...ok..nie gmbar group sya dan fasi...

niela group sya...fasi saya yg brbaju biru di depan skli tu..
 ha..sya x buat pun entri psal aq kan..msti suma trtnya2 apala aq ni...( ceh,mcm org bca sgt blog aku nih )...xpelah..sya cita ye...sya prgi msir melalui Akademi Al Quran Medic Malaysia aka aqm...ni adalh prgrm orientsi yg dianjurkn pihk aqm dn krjasama dgn phk abim-mesir...sya akan further study sya dalam medic di uni al azhar,insyaallah..mohon doa semua ya...mmg tkut sgt3...sbb medic...mcm kita thu,medic is a killer cost....tpi,sya brnikn diri untuk ambil...doakn sya ya...!insyaallah sya fly 22 sept nie ke mesir...

oklah...smpy sini dulu ye...sya srtkn bbrpa gmbr sbgai closer entri kli ni...thnks pda yg sudi bca..=D


nie group fasi abg haziq aiman..timb,siswa aq zagzig..xingt group kebrpa..upload ja mna yg ada..huhu..



nie geng2 al hikmahianz...huhu...hepy jew..~geng kursus bhsa arb,klntn... :D

Okeylah..smpy sini dulu..ma'as salamah..wa ilalliqa'...=)

Wednesday, 8 August 2012

Ramadhanku..^-^



Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah..segala pujian hanyalah selayaknya kepada Allah 'Azza Wajalla yang memberi keizinan dan ilham untuk saya terus menulis di blog ini..saya ingin memohon maaf kepada semua ikhwah wa akhawat kerana jarang men update blog ni..ditambah dengan perkongsian yang entah apa apa..ana asiff..saya bukanlah dari para ilmuwan yang dapat berkongsi banyak ilmu seperti sahabat2 blog yang lain,tapi saya hanya ingin berkongsi pengalaman dan rasa hati dengan harapan kita dapat saling berkongsi pandangan dan pendapat demi meluruskan sebuah kehidupan...=)

Saat ini,saya juga ingin berterima kasih kepada pemilik blog http://amirulasyrafhanaffi.blogspot.com/,kerana sudi memberi dorongan untuk saya terus menulis..sebenarnya,rasa hati seperti sudah mahu menguburkan sahaja blog ni..ekoran saya kurang arif dan tidak kreatif dalam penulisan..tapi,setelah dapat komen dari ibn hanaffi,saya jadi terfikir beberapa kali sebelum bertindak...ermm..mungkin saya hanya perlu belajar lagi kemahiran menulis..btw,syukran ya akhi..syuran juga kepada aliah dan aqilah,sahabat saya yang turut menyokong..=)

Dulu,semasa keluarga saya ingin menghantar saya ke kursus bahasa arab,saya selalu berdoa,"Ya Allah,kurniakanlah kebaikan tempat ini kepadaku dan jauhilah keburukan tempat ini dariku.."sebab ketika itu,saya memang benar2 dahagakan sesuatu iaitu hidayah dari Allah..berbulan2 di rumah membuatkan saya terlalu lalai dan alpa..sebelum ini,saya tidak pernah berdoa seperti itu..tapi,alhamdulillah..Allah ilhamkan ketika itu untuk berdoa..dan alhamdulillah juga saya merasa kebahagiaan disitu..saya berasa terisi di situ..dan ianya kekal di hati sehingga sekarang... sisa2 hari disana,saya sering bersendirian dan bermonolog dalam diri,
"Ya Allah,apakah aku mampu mempertahankan ini apabila aku di rumah nanti.."saya sangat risau...saya rasa seperti tidak mahu pulang ke rumah...tambahan lagi Ramadhan karim bakal menjengah ketika itu..saya memohon kekuatan padaNya..Ya Allah ..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Allah membantu saya..saya dapat bertahan..malah,Allah memperbaiki ramadhan saya kepada yang lebih baik dari ramadhan2 yang saya lalui sebelum ini..T_T..saya ingin berkongsi 3 rasa yang Allah ilhamkan buat diri saya ketika saya solat di surau taman perumahan saya..
 
   1] yakin dan percaya sepenuhnya kepada Allah dalam setiap keadaan
   2] solat dengan mengharap keredhaan Allah terhadap diri yang hina ini
   3] mengingat firman Allah dalam surah As-Syu'ara' ayat 218 dan 219 ketika brdiri dan sujud..ketika rukuk
       pula,saya ingat Allah sebut rukuklah bersama orang2 yang rukuk..


Alhamdulillah juga..Allah memberi rasa terhadap satu fakta yang selama ini saya selalu dengar tapi tidak dapat merasanya..iaitu,melakukan dosa sama dengan merosakkan dan menghancurkan diri sendiri...sebelum ini,saya tidak merasa itu..saya terus diselimuti nikmat dosa yang sementara cuma itu..walaupun saya mengalami seksa yang amat sangat pada hati dan jiwa selepas melakukan dosa itu..sekarang,alhamdulillah,saya seperti punya prinsip untuk menjauhi dosa..moga Allah kuatkan saya dan awak yang membaca juga semua mukmin..amin..subhanallah wa bihamdih subhanllahil 'azim..

Semalam,ketika solat juga...saya seperti tersedar..dan satu soalan menyapa saya." apakah Allah redha terhadap diriku..malam sebelum itu,kata2 imam di surau tersebut,"kaifiat terawih malam ini,kata Allah,Aku telah meredhaimu wahai hambaku".kata2 itu membuatkan bulu roma saya meremang...betapa selama ini keyakinan saya pada pencipta diri ini kurang sehingga saya selalu mengharap pandangan dan perhatian manusia..hatta ke pemakaian,saya menjadi ragu apa niat yang sebenarnya...Ya Allah..jauh sungguh diri tersasar..

sahabat2 sekalian,
saya sangat mudah lemah dan luntur semangat..
"aku manusia lemah..selalu terjatuh,berbeda aku darimu kau berdiri teguh,
 ~yuna,cinta sempurna..=)
marilah sama2 ita saling kuat menguatkan..moga kita dapat bergandingan menuju firdausi...moga kita terus memilih untuk tinggal di penjara dunia..moga kita memilih perniagaan yang dapat menyelamatkan kita dari azab Allah seperti dalam Surah As-Saff,10 dan 11..



sekian dulu dari saya..insyaallah,saya akan terus meng update..terima kasih di atas waktunya..=)
ma'as salamah...wa ilal liqa'..

Saturday, 30 June 2012

uhibbu Kota Bharu...

السلام عليلكم
izzayyak..??(apa khabar..?~bahasa arab ammi...)semoga sihat2 sokmo..lama sudah tidak menjenguk blog ini...maafkan saya wahai التوابع sekalian...kekurangan idea dan tidak wujud kemahuan dalam diri untuk meng 'update. blog ni...cuma hari ini baru ada hati nak update..sebab ada rasa hati yang ingin dikongsikan...rasa hati di kota bharu...

الحمدلله,dah lebih sebulan berada di bumi serambi Mekah,Kelantan Darul Naim...berada di kompleks masjid al-hikmah,pengkalan chepa kerana menyertai akademi al quran bahasa arab(aqba) selama 2 bulan...

inila bangunan kompleks masjid al hikmah...:)








masa hari first datang sini,selalu berdoa dalam hati..semoga tempat ini memberi kebaikan kepadaku..dan dapat meng'upgrade' iman...الحمدلله,Allah makbulkan...sujud syukur kepadaNya...dekat sini,saya dapat sahabat2 yang soleh..suasana disini juga banyak mendorong saya melakukan kebaikan..ada masjid..dekat tingkat bawah sekali...kitaorang menginap di tingkat ats sekali..tingkat dua bilik2 kuliah...hampir setiap waktu solat,saya terdorong untuk solat berjemaah di bawah..sbb shabat2 saya selalu turun bawah...

Di dalam satu blik,lebih kurag 4 orang...roomates saya,aliah,aqilah dan kak su...aliah dan aqilah kembar...umur sama dengan saya..kak su pula tua setahun...semua dari kedah..lega..tak payah kena practise cakap kl...time taaruf,semua dapat agak saya dari kedah sbab cakap loghat kedah sangat...:)aliah dan aqilah adalah kembar yang sangat baik hati...diorang selalu belanja saya makan...diorang selalu tolong saya bila ada masalah..saya belajar dari diorang banyak benda..saya belajar untuk tetap istiqamah memakai tudung labuh..saya blajar untuk menjaga batas2 pergaulan dengan ajnabi..sebb mereka ni sangat menjaga semua tu..dan banyak lagi...dan seorang lagi pula,kak su...kak su inspirasi saya...saya bayak terdorong untuk buat kebaikan bila tengok kak su...kak su istiqamah solat dhuha...kak su selalu baca Al-Quran...sangat cintakan majlis ilmu..kak su akan cuba usaha hadirkan diri dalam apa jua majlis ilmu yang diadakan disini...dan kak su selau solat sunat rawatib..سبحان الله ,sangat teruja tengok kak su ni...semoga diorang ni dibawah naungan Allah sentiasa..kawan2 yang lain juga..kami 4 orang banyak berkongsi cerita,pengalaman dan pendapat...الحمدلله,atas segala kurniaan Allah...

ni buku bahasa arab ammi(bahasa arab pasar..)

budak2 lelaki pun semua baik2,insyaallah...kadang2 kena buat task bi and group skali budak lelaki...kitaorang cuba membataskan perhubungan sbaik mungkin..moga Allah pelihara sehingga ke  akhirnya...amin...best belajar kat sini..muallim2 semua baik2..ada 2 orang muallim mesir...yang sangat sporting..memang asyik nak tergelak..tapi,muallim2 ini selalu juga tazkir kitaorang...slalu bagi hadis dan ayat2 Al-Quran..ustaz asyraf dan ustaz mahmood...ustaz wan hassan pun best..belajar nahu dengan beliau..dan subhanallah..orangnya sangat hebat...kadang2 kelas nahu dibatalkan sebab ustaz ada kena pergi program macam himpunan ulama mcm tu la...dekat indonesia la...brunei la..sngt hebat muallim2 disini...

di kelantan ni,makanan sedap2 juga..masa first mai sini,kami ingat orang kat sini makan makanan yang manis2 dan msin2...sbb semua makanan yang kami beli smua mnis dan ada yang masin...tapi,sebenrnya tak..mungkin makcik kdai yang kami pergi tu trlebih gula atau garam..:)harganya juga stndard...lbh kurg kedah..cuma kwasan rumah di kedah murah sikit je...;)...tempat kitaorang dekat je dengan pekan kota bharu..s0,kitaorang selalu juga ke pekan...ke kedai buku..bli brg2 keperluan..prgi bank..naik bas je..dalam 10 minit sampaila...

saya rasa terisi disini..waktu cuti2 ada kuliah di masjid...alhamdulillah.Allah takdirkan untuk sampai sini..Allah tu sangat baik...sentiasa bagi yang terbaik kpada diri kita...walaupun kadang2 kita rasa ada lagi yg lbh baik untuk kita,tetpi hakiktnya hnya Allah yg tahu kan...kita xtahu..yang pasti Allah xpernah zalim pada kita..kita yg zalim pada diri kita sndiri...Allah xciptakan manusia untuk masuk ke neraka Allah..malah Allah xrela hambaNya masuk neraka..Allah sayang kita..tapi,walaupun Allah sayang kita,bila kita buat benda yang Allah larang..Allah itu maha adil...Maha pembalas..sebab tu Allah campakkan juga kita ke neraka...bila pensyarah kita sayang kat kita..kita pun ambil kesempatan..malas la nak jawab exam ni..nnti pensyarah aku mesti bagi 100% ..sebb dia kan sayag kat aku..kalau pensyarah tu bagi juga full mark,memang dy xadil..begitu juga sifat Allah..kalau hamba yang Dia sayang ni,buat juga perkara yang Allah larang..sifat adil Allah itu memerlukan Dia untuk memberi balasan..siapa zalim..??Allah atau kita..kitala yang zalim pada diri kita sbenarnya...inilah antara kata2 ustazah fatimah syarha..


ustazah fatimah syarha bersama suaminya,dr farhan hadi..;)
banyak hikmah yang terselit sbnrya di setiap ssuatu perkara..tinggal kita yg perlu memikirknnya..take time untuk muhasabah diri..take time untuk berdua2 duaan dengan Allah..hingga bisikan dala hati..Allah pasti setia mendengarnya..;)semga kita semua diberi kebaikan di dunia dan di akhirat...

....والسلام....

1.Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.

2.Tidak datang kepada mereka itu sebarang peringatan yang diturunkan dari Tuhan mereka lepas satu: satu, melainkan mereka memasang telinga mendengarnya sambil mereka mempermain-mainkannya -
~al-anbiya~

Sunday, 23 December 2012

Hikmah Sang Pencinta

Assalamualaikum wbt.

alhmdulillah..masih lagi Alah bgi nikmat iman dn islam kat kita kan...hmm..saya rasa nak share something lagi kali ni...pasal apa?ha..pasal ayat Al-Quran ni...surah Muhammad,ayat 2..

mafhumnya,
"Dan orang-orang yang beriman(kepada Allah)dan mengerjakan kebajikan serta beriman kepada apa yang diturunkan kepada Muhammad,dan itulah kebenaran dari Tuhan mereka;Allah menghapus kesalahan-kesalahan mereka;dan memperbaiki keadaan mereka."

hari ni,23 Disember 2012..pergi kuliah tdi pagi..ada kelas physiology,Al-Quran dan biochemistry...hmm...semalam join sc(smart circle)..nama lain bgi usrah..kak naqibah,kak khairul bariyah dn kak nasihah, ada tunjuk video exam fever yg Perubatan buat tahun lps..video tu bagi saya suntikn smngt baru...jdi,hri ni saya tekad nk fokus dlm kls dn xnak tidur..alhmdulillah,hri ni okla dari kelmarin..boleh faham dn fokus...rasa lega skit...alhmdulillah...tpi bila masuk klas Al-Quran dn kls biochem...saya rasa inferior sgt...sbb apa??ermm...sbb kwn2 saya semuanya hebat2 dari saya...hmm...trdetik dalam hati..awatla aku disini..aku dh cakap dulu yg aku takkan mampu bawa medic ni...byk kali dah trdetik mcm ni sbnrnya...tapi,alhmdulillah...pagi tadi,Allah mnggerakkn lidah untuk bca Al Mathurat dan beristighfar spnjg prjalann ke kuliah...jadi,rasa hati kali ni lain effectnya pada saya...

Allah mengingatkan saya pada ayat Al-Quran di ats ni...ayat ni saya dpt 2 hari yg lps..klmarin saya dpt hikmah ayat ni dri satu sudut dlm hidup saya..hari ni pulak,saya dapat dari sudut lain...alhamdulillah..kalau dlm fb,saya ada share ayt ni juga..dgn kelmarin punya cerita..kat blog ni,saya nk shre hari ni punya cerita pula..insyaallah...hmm...kawan saya selalu cakap kat saya bila saya rasa takut nk further,

"amni,bila Allah letakkan hg kat sini,msti ada sebb...juz go through..."

alang(aminuddin)adik saya pula cakap,

"kakak,Allah letak akak dalam medic msti ada hikmah...mgkin rezeki akak kut belah tu.."

tapi,saya tak pgg kuat2 apa yg depa cakap..sampai ke hari ni baru saya dpt hadam dn fikir...saya study biasa2 ja..tak stuggle sgt..dn style cpt boring kalau study..dan mmg saya rasa imposibble untuk saya berjaya..dh tak tau nk buat mcm mana untuk study lbh baik...tapi,bila baca ayat ni...saya nk bertawajuh..ha..baru baca blog org pasal tawajuh..trus nk tulis pasal tawajuh...saya nk brtawajuh iaitu mltkkn sepenuh pgharapan pada Allah ja dsmping usaha la kan.....hmm..kalau saya yakin pada Allah,dn yakin pada Al-Quran.dn mngerjakan kebajikan.psti Allah akan perbaiki keadaan saya dan mghapus kesalahan2 saya...perbaiki cara study saya,,perbaiki iman dan taqwa saya...insyaallah..yes..yakin!!

saya pernah tanya mak saya,


"ummi,kenapa ummi yakin sgt nk hntr akak pi mesir dlm bdg medic ni..ummi kan tau akak study mcm mana kalau subject sains ni..dgn bawa kluar duit byk2...kesian kat ummi..

mak saya cakap,


"ummi yakin akak boleh buat...insyaallah...jgn takut..

bila fikir balik,keputusn mak saya untuk saya sebelum ni,xpernah x betul...selalu ja tepat..malah,kalau saya tak ikut apa yg mak saya pilih,saya jadi mnyesal...hmm..insyaallah la kan...

mmg style mudh lemah dn down...tpi Allah letakkn saya di jalan trbiyah..di bidg medic yg semua org tahu bukn untuk org yg lemah dn manja...pasti ada hikmah disebaliknya..Allah nak perbaiki keadaan diri saya..nak saya berubah...insyaalllah..yes!go!caiyok!!

sampai sini dulu kut...hmm sebelum tu..kpada najaa ajlaa..kalau dia baca..nak mnta maafla...sbb xdpt jdi kwn yg bwa kpada Allah...kwn duk gelak ja...hmm...insyaallah,pelan2 nk repair...xpa ja bila2 pun nk mai rumh kdh...miss u...=)

p/s:stu lgi tzkir,jgn bergurau dgn mnipu..insyaallah...nnti saya cerita..ok...

wassalam..sirru 'ala barakatillah...

Thursday, 13 December 2012

seruan PALESTIN..

Assalamualaikum semua...macam mana daily life?makin brtmbah baik dari yang lama atau sebaliknya??ke sama ja..?hmmm...sperti yang kita selalu dengar..kalau hari ni lebih baik dari semalam tu adalah yang terbaik...tapi kalau hari semalam lebih baik,maka rugilah kita..jom2,kita check balik...takpa,slow2...nak berubah drastik susah kan...yg pntg,kualiti mau ada...walaupun skit..insyaallah,kher...

hmmm..kali ni nak cerita pasai palestin..sebab dalam seminggu ni,byk program yang saya hadiri psal palestin..kalau dulu di mmy,selalu juga dengar pasal palestin..tapi,banyak pasal penderitaan mereka disana..keadaan mereka dibunuh dengan kejam...dan sejarah mereka dijajah bangsa laknatullah tu...tapi,bila mai mesir,berita tentg palestin yang ana dengar adalah pasal keajaiban akhlak dan hidup mereka di sana...ye la kan..kalau dulu,tengok brita palestin di internet ja..tu pun,x explore sgt...kat sini,dapat direct dari yg baru balik dari Gaza..fresh lagi...hmm..depa keluar ja dari Gaza,depa singgah sini dulu...tu la yg untung..alhamdulillah..

ok...ada 4 sesi perkongsian pasal palestin yang saya dpt hadiri..alhamdulillah...nak cerita ikut kronologi la kan..ok..ermm..tapi 1 sesi tu,saya xingat dh point dia...ada tulis dlm buku..tpi,xbwa pula buku tu...nmpk sgt x study balikkn...jangn tiru...sesi tu adalh sesi L.I.F.E. anjuran Perubatan..crta psl sjrah Palestin...ok..xpa..kita msuk yg first session dlu..



1]Perubatan-bersama sukarelawan MAPIM yg baru pulang dari Gaza serta IR Mohab Yaser Amawi,Director Islamic society of Bait Hanun,GAZA International Student,UPM.
-Melalui perkongsian mereka,saya dapat satu kesedaran..Palestin itu memang isu ummat,juga isu kemanusiaan..dan Palestin memang perlu dipertahankan..sehingga ke akhir nafas kita..namun,jangan kita lupakan saudara kita di Syria,Iraq,Arakan(Rohingya) dan banyak lagi negara yang ummat islam dibunuh dengan kejam...Misalnya,Rohingya...dalam masa hanya beberapa hari,berpuluh ribu dibunuh dengan sangat kejam...para pembunuh laknatullah tu akan pergi ke setiap rumah..dan sorang2 ahli dalam rumah itu dipotong bahagian anggota badannya..termasuklah bayi yang masih kecil...setelah itu,mayat mereka dibakar bersama rumah itu..setiausaha MAPIM,En. Azmi cerita..dia pernah pi sana dan bawa duit untuk bagi kat depa..tapi depa kata..tak payah bawa duit...sbb depa kat sana tak boleh beli barang..para peniaga xdibnrkn jual apapun kat org islam...apalgi nk bagi org islam berniaga...memang dak la..bila ditnya kepada pemimpin,kenapa mereka dibunuh dengan kejam sekali...para pemimpin laknatullah itupun mnjwab..because they are MUSLIM...Ya Allah..apa jenis manusia la depa ni...hmm..saya bukn nak ajk bndg2kn negara ni truk lagi kna...negara tu dahsyat lagi kna...tapi,nak ajak peka dan cakna juga dengan isu2 selain di Palestin ini..dan nak bagi sdr juga skrg ni truk sangat ummat islam ditindas...dan ummat memerlukan kita sebagai generasi harapan yang akan bangkit dan menjulang kalimah tauhid di muka bumi milik Allah ni...insyaallah...amin...




2] IKRAMMesir-perkongsian dengan saudara Afdlin Shauki,Bront Palarae dan Zain Saiden
sesi ni,saya dpt pndedhn tntg tentera2 briged Al-Qassam yg sgt hbt dan anak2 Palestin yg mnkjubkan...pemuda2 di Palestin mginsafkan saya dan mnyedrkn saya bhwa keimann kepada ALLAH adalah tunggak segala2nya...kita akan kuat dgn sbnr2 kuat jika kita tguhkn keyakinn kpada Allah...tengok sajalah mereka...berkurun lamanya berperang,xpernah berputus asa dan lemah...depa boleh ja kalau nak lari mai mesir...depa boleh ja nk mai Malayisa(ajakn sukarelwan kita disana),tpi depa xmau...depa ttp mahu prthankn Al-Aqsa...nak msuk BrigedAl-Qassam,kna full fill requirement dia..hafaz Al quran,solat malam xtggal...xtggal solat jemaah...dan mcm2 lagila..hatta yg dah full fill syrat pun,ramai ja yg xdpt...btapa keimnn pada Allah itu mnjadi pggngn yg kukuh..sesuailah dgn hadis nabi SAW,


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِيعَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ لِعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَأَيْنَ هُمْ قَالَ ‏ ‏بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ ‏ ‏وَأَكْنَافِ ‏ ‏بَيْتِ الْمَقْدِسِ
Maksud hadis: Akan sentiasa ada wujud sekumpulan dari umatku yang terus menegakkan kebenaran dan tegas mendepani musuh. Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Illahi) sehinggalah datang ketentuan Allah. Mereka akan tetap sedemikian.Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”



3]ISMAMesir-sesi perkongsian bersama Heliza Helmi dan beberapa org lagi selebriti yg bru balik dari Gaza
baru smlm pergi progrm ni...alhmdulillah...depa crita psl keajaiban bumi Gaza..org Palestinkn ramai yg patah kaki la,patah tngan la...mata xda la...sampai duk ats krusi rodala..tpi,depa still happy mcm xda apa yg brlaku...depa xmerungut...bila tanya kat depa..xsdih ka kaki dah xda...mata dah xda...depa kata...aku mmg syg kaki aku,aku mmg syg mata aku..aku syg mak ayh aku...aku syg adk brdik aku...tapi,aku lebih sygkan Allah dari semua itu...Subhnallah...lpastu pulak...bila depa tnya,are you love Gaza...ada sorg sukarelwn ni jawab..yes...pastu dia ada ckp hadis yg psl xsmpurna iman kalau xkasih saudaranya tu...blum smpat hbis hadis tu dibaca dlm arb...kanak2 disitu sambung hadis tu smpai hbis...kanak2 tu bru berusia 3 tahun...Subhanallah...kanak2 di Palestin, lahir2 tu..smpai thp dh boleh cakap,bnda first yg depa duk ckp adalah,Allah ghayatuna,Ar rasul qudwatuna,Al-Quran dusturna,al jihad sabiluna,almautu fi sabilillah asma amanina..Subhanallah..sgt dhsyat kan...kalau khutbah tu,satu msjd snyap..bkn tidoq tpi dgr dgn teliti trmasuklah kanak2...depa xlari ksna kesini tpi dgr khutbah tu btul2..lpstu kan..yg brita kata iran bagi roket xclpp kat Gaza tu..sbnrnya bila ditnya sndiri pada tntera Al-Qassam,depa ckp wallahi,kami buat sndiri..itu hasil titik pluh kami sndiri..bukn pmberian dripada nagara2 arab atau ngara2 islam yg lain...slama ni kan iran mngaku depa yg bagi kat palestin...iran kn syiah...antra sft2 syiah ni suka berdusta...na'uzubillah min zalik...depa ni akhlak Al-Quran..kalau nk tngok walaupun x sertus pertus akhlak Al-Quran di akhir zaman ni..Gaza la tmptnya...sangtla tng disna kata para sukarelwn itu...tntra al qassam ni..buknlah spnuh masa brjaga di smpadan...tapi,paginya merka jdi muallim..mlmnya berjaga mlm di smpdn..subhanallah..sgtla dhsyt depa ni...




saya tringn sngt nk pi Palestin...memang negara kita lbh mmrlukan kita...sprtimana yg org palestin ckp bila ada prmntaan untuk nak join depa lawn israel...'jihad antum di negara antum...buknlah disini...ngara antum lbh mmrlukn antum...'tapi,sya trngn nk rasai dn tgok sndiri akhlak Al-Quran itu...hmmm...xpalah..yg pntg kita tnm cita2 untuk nk pi sna...dan nk mati syahid...insyallah..amin..

satu lagi nak share..lagu sujud merdeka..kumpulan FETYA..lagu ni sgt mndlm mksdnya...jom hayati..ayuh,Sujud merdeka!!merdeka dari segala jahiliyyah yg mmbelenggu diri kita...

http://www.youtube.com/watch?v=8E2Wfbtg0bg

ok,sampai sini dulu...assalamualaikum...sirru 'ala barakatillah..




Friday, 2 November 2012

nak berubah..!

Bismillahirrahmanirrahhim...
Dengan nama Allah yang maha Pengasih dan maha Penyayang..
Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad,wa 'ala alihi wasohbihi ajma'in...

Assalamualaikum wbt..
moga kita semua sentiasa dibawah naungan dan pimpinan Allah dalam apa jua keadaan,masa dan tempat.AMIN...

Perkara yang besar boleh jadi kecil pada pandangan Allah disebabkan NIAT,
prkara yang kecil boleh jadi besar pada pandangan Allah disebabkan NIAT.

ia sangat jelas menunjukkan peranan niat sangatla penting.jika tidak,even perkara itu sangat besar yang kita korbankan,ia akan mnjadi sia2..SIA SIA begitu saja...sdgkan kalau mmg kita hmba,keredhaan Allah itu sering kita damba..apalagi setelah penat berkorban tenaga dan masa..

di bumi Mesir ini,saya rasa sangat seronok...sebab masa saya terisi..sibuk..dari di Malaysia dulu..masa saya hanya di rumah...even berjauhan dengan keluarga,tapi hati sya terisi..bahagia...setiap sabtu hingga rabu,kuliah penuh sampai petang..habis kuliah,terus ke rumah kedah untuk pengajian fiqh Syafie dan Syamail Muhammadiyah hingga ke maghrib..malam..rehat sekejap dan study...penat..satu hari tu,saya terfikir..aku buat untuk siapa ni?smpai pnat2 mcm ni...bru tringat niat..bila tajdid balik..langkahan yg tadi pnat itu mnjdi bertenaga malah bahagia...selain tu,disini juga mmbntuk diri saya untuk mmbca al mathurat at least skali sehari..apabila diniatkan untuk mengagungkan dan membsarkan Allah,hati jadi berbunga2 mlfzkn kalimah2 pujian itu...xkisah walau ketika masak,iron,jalan balik dari kuliah atau apa jua keadaan...sentuhan hati dari pncipta diri kita sndiri mmg sungguh indah...

saya ada terbaca dalam blog
http://nurdalila-abdullah.blogspot.com/2011/03/air-mata-taubat-mampu-memadamkan-api.html

mengenai airmata taubat umat Rasulullah saw...tpi wallahua'lam kesahihannya..
air mata kerana takutkan Allah dan mengenangkan dosa itu sangatla bernilai kan..dari airmata yg menitis sbb prkra yang akan binsa..

setiap khamis dan jumaat cuti...khamis selalunya akan ke masjid azhar dengan kak aina dan tidur di rumah kedah dengan kak aina dan kak nusaibah...bermalam di rumah mereka buat diri saya tenang..bahagia...kalam mereka sntiasa saya nntikan untuk saya prbaharui smngat dan dlm msa yg sama turuti sdikit dmi sdkit dlm membentuk diri...malam tu,setelah ke masjid Azhar,akan terus ke masjid sheikh Soleh untuk majlis zikir...malam tu adalah malam untuk saya cuba untuk muhsabah diri dan saya akn cuba untuk tidak bnyk berckp pda malam itu...smpai kak aina selalu tanya,"amni,ok ke ni?sihat x?"..slalu sgt dia tnya mcm tu...kak aina,saya hnya mncri waktu untuk saya muhasabah krna hati saya masih keras untuk mnangis setiap hari mengenangkan dosa...setlah satu masa dalam smggu untuk kita mnangis pada Allah...kalau kita xboleh mengis stiap hari padaNya...kita mula sikit2 dulu kan...

moga kita dikurniakan kecintaan padaNya..juga kecintaan pada Al- Quran,kecintaan kepada Rasulullah saw dan kecintaan kepada amal kebaikan...amin..jom kita make sure kita ada sesuatu yg perlu kita lakukan untuk meningkatkan semua ini..


ya Allah,dekatkan hati kami padaMu,bukan hanya fizikal dan zahiriah semata...AMIN...

subhanallah wabihamdih
subhanallah 'azim..

wassalam..


Thursday, 11 October 2012

medic??? di mesir?? =0 ----> =)

Bismillahirrahmanirrahim...
Dengan nama ALLAH yang maha pengasih dan penyayang.....hati mula berbicara...menguntai kata kata,menterjemah segala isi dalam hati dan jiwa...

Assalamualaikum wbt..ikhwah dan akhawat semua..
terima kasih sebab sudi lagi baca blog yang sekali sekala ja saya update ni..maaf sangat2..sibuk sikit bila dah sampai Mesir...kat Malaysia dulu pun jarang update..hehe..sorry2..alhamdulillah..dah 3 minggu di bumi kinanah ini...Alhamdulillah..dah pun start kuliah 3 minggu yang lepas...sampai2 tu,esok tu dah start kuliah..sebab tu agak padat jadual saya..dengan pindah rumah baru nya..dengan program nya..dengan jaulahnya...dgn kuliahnya....macam2..

hmmm..bila dah lama sikit kat sini..bila hari free sikit..tetiba terkenang balik..macam mana la boleh tersampai di bumi mesir ni...dalam kos medic pulak tu...hmm..sampai sekarang diri saya masih tak dapat rasa dan sedar betul2 yang sekarang ni saya pelajar perubatan di mesir...sebab apa?sebab tak pernah berangan atau fikir akan sampai ke mesir..saya bukanlah seorang yang sangat meminati subjek sains..dari upsr,pmr dan spm..saya punya masalah dalam bidang sains...form 1 sampai form 3 di maahad yan..sejak itu mind set saya adalah bidang agama...cita2 saya lecturer dalam bidang agama...saya teringin nak pi universiti islam madinah..saya cari gambar2 uni tu dan print..simpan dlam buku...memang teringin nak pi...ttba time f4,Allah membawa saya ke bumi smka baling...dalam aliran sains..sebab hajat mak ayah saya untuk saya jadi doktor..terutama abah..abah selalu cakap yang abah teringin nak saya jadi doktor...tapi saya xpernah set matlamat saya adalah nak jadi doktor..even dah dalam aliran sains sekalipun..saya tetap set nak aliran agama..sebab saya tahu sya takkan mampu tempuhi medic...so,juz go through hidup kat smkab dlm sains...

2 tahun di dalam bidang yang saya punya prob sejak kecil..memang bg banyk prob kat sya..asyik sdih,down ja kat sana...hmm..lepas spm...saya ambil STAM...di sma dmw 1,kepala batas,penang...sbb sementara tunggu result spm dan malas nak ke PLKN...hehe..ummi abah nak sya jadi dr..saya nak agama..bukn xnak jadi dr..bukn xminat sn..tpi sbb sya set saya xkan mampu bawa sub sn..sbb tu jadi dr buknlah matlamat saya...nak ambil medic,result kena elok...jadi sbb sya xdpt jamin result sya elok ke x msa tggu result kluar tu..saya pun ambikla STAM dlu untuk back up...last2,3 bulan ja di situ...lps dpt result dan dpt peluang further medic di mesir,trus stop STAM...sjak dri tu..sya juz go through prjlnn hidup sya...Allahla yang bwa saya sampai ke peringkat nii..ambil medic di bumi mesir..memang xpernah terlintas....

hmmm..3 minggu di mesir..ada yang manis dan pahit...pahitnya bila kunci rumah hilang...Ya Allah..macam2 la usaha kami buat..lepas tu kena tipu dengan orang arabla..kena gelak dengan depa..sbb xreti cakap arab..dn mcm2 lagi la..yang manisnya..saya dapat pi masjid al azhar...dapat mengaji kitab2 arab..dapat mengaji kitab2 arab dalam bhsa mlayu di rumah kedah..dapat makan syawarma..haha..sesat pi bhgian mkan..syawarma ni mcm kebabla...sdap2...dpt bljaq masak..hehe...semalam jumpa sheikh usamah..menantu sheikh yusri di masjid al azhar..bukan jumpala...pi pengajian sheikh...sheikh yusri adalah keturunan Rasulullah saw...beliau seorang doktor pakar..belajar medic sampai phd...n then further bidang agama sampai jadi pakar hadis...subhanallah..sangat hebat..menantu beliau sheikh usamah pun hebat..rsa teruja sangat bila dapat bergmbar dengan isteri sheikh usamah yang juga anak sheikh yusri dan dengan anak beliau yang seorang lagi...gambar personally pulak tu..Ya Allah..bertmbah2 keterujaan saya...Alhamdulillah....

dalam masjid al azhar
kalau perkembangan kuliah pula..kelmarin kami masuk bilik simpan mayat yang lama2...mayat tu mungkin dah berpuluh2 tahun..depa buang kulit mayat tu sampai nampak nerve2 n muscle2 n bones..dan bljaq la smua jnis dn nama2 smua cptaan Allah tu...baunya sangat mnusuk hidung dan memedihkan mata...sbb depa letak formalin,sjnis bhn untuk mengawet mayat...subhanallah...sangat2 menakjubkan ciptaan Allah..sangat tersusun..setiap muscle ada origin,ada insertion dia..contohnya,vastus lateralis muscle,muscle yang belah luar di bahagian paha..take origin by linear origin from upper part of intertrocantheric line(line dkt bhgian hip bone)...root of greater trochanter(juga part dkt hip bone)..then,lateral marigin of glucteal tuberisity(part ni kat femur,tulang bhagian paha)...then,lateral lip of linea aspera(part dkt tulang paha juga,femur bone)...ha..macam tula ceritanya..hehe..masuk medic sat...

tula serba skit rasa hati,pengalaman 3 minggu ni..Alhamdulillah...harap2 dapatla further sebaiknya kos ni..dan dapat brtmbh ilmu dan iman bila dah dapat duk sini...moga kita semua diberi kebaikan oleh Allah dunia dan akhirat..Amin..doakan kemenangan kita bersama..insyaallah...
Wassalam...






9 am,
Bait Hasanah,
Hayyu Sabi',
Cairo,Egypt..

Sunday, 9 September 2012

orientasi bakal mahasiswa mesir..=)

بسم الله الرحمن الرحىم

Assalamualaikum wbt..

apa khabar korg sume???shat x??dlmn n luaran...??klu xchat,jgnla mls2 pergi klinik dn makan ubat yea...iman okey??jom2 kita upgrade iman kita...cri kmbli hati dn jiwa kita yea..entri kli nie nak cita pasal kem orientasi yg sya j0in recently...kem orientasi aka kem bina syaksiyyah untuk bakal mahasiswa/wi mesir...insyaallah...

Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah..trima kasih Ya Allah..
itulah ugkpan tnda syukur saya krana Allah mengizinkan saya untuk hadir ke program ini...saya mendapat banyak input darinya..trutama tntg THE POWER OF INTENTION...fuhh..powernya kuasa niat..dlam satu sesi pembentangan,seorg pncramah yg msra dpggil Abu Faiz mnunjukkan practicalnya tntg niat..sya bnar2 truja dgn prctical itu..dmna beliau mmnggil seorg dri klngn kami/peserta dan mnyurhnya menggkat tgn...Abu Faiz tnya..'apa niat kamu dtg sini??'..psrta mnjwab..'nk tau pasai mesir dn nk dpt kwan bru'...lpstu Abu Faiz mnyuruh psrta trsbut mnhan tgnnya smbil Abu Faiz mnarik kuat tgn psrta trsbut k bawah...(fhm x??ke belit2??)malangnya,psrta trsbut x kuat..tpikan..bila Abu Faiz suruh dy cakap,'aku datang sini kerana Allah'..trus dy bly tahan...hbtkan..??bkn sorg ja psrta..tpi,ramai...punca kekuatan mereka bly tahan adalah NIAT KERANA ALLAH...subhanallah..!

then,nak cita g...kem nie bez sbb suma fasi2 sporting sgt2...sumanya baek2 dan lawak...huhu..smart2 juga..besala kan..sumanya bakal2 dr...kbnyakkan fasi tahun 3,thun 4...thun 5 pun ada...n kbnyakkn diorg kos medic n dntistry...frmasi n ulum islamiyyah ada juga..tpi xramai...n mostly uni zagzig..n then azhar...pmbentngn diorg pun bez2..bykla yg sya dapt tw pasai mesir dri diorg...strt dri surr0undg,budaya,pertuturn,exam dll...bykla...

niela fasi2 yg sempoi.. =D

mcm2 gelagat...




haha..lawakkan gmbar diorang..hmm..bila fkir2 blik..diorg nie suma hepy go lucky je..sifat niela yg stdnts med sgt2 prlukn kan...klu style cpt tension..hbes r...eh..lupa nk inform..kem ni diadakan di kem el azzhar,morib selangor...tmpt dy dkt pntai paya bakau...lbih kurg cmnila tmpt dy...



lumpur dri paya bakau ni la yg fasi2 ambk dn jdikan bhn untuk slh stu check point explorce kmi..agk busuk r..kata fasi,bau lumpur nie untuk prsdiaan hdpi bau di msir yg lbh mnusuk hidung..haha..what ever...even dlm prgrm byk fasi2 cita yg buruk2 psal mesir,tpi ntahla..sya xrsa apa2...xmngugt pun smgt sya untuk ke sna..tpi,xtwla kan..blum mnapak lagi di bumi itu...fasi2 ckp diorg critkn yg buruk2 hanyalah untuk memastikan kmi sebagai bakal pelajar sentiasa bersedia dengan "worst things"." Mesir bukanlah tempat yang seperti kita impikan. Seperti impian tulus kita untuk belajar di oversea. Tetapi dalam "buruknya" Mesir itu, terselit banyak sekali kebaikan-kebaikan yang tanpa kita sedari kewujudannya. Yelah, benda baik haruslah dicari dan diterokai, bukan hanya sekadar menunggu sahaja kan kan?"

"Dalam debu debu pasir Mesir, tersimpan kilauan permata-permata yang tak ternilai harganya. :)"
~dalam tnda " tu kata2 fasi abg syaufiq dalam blognya..

saya group 9 tme orientsi tu...nama kumpulan saya,OMAN..group suma ada 18...bykkan??370 org yg dtg..suma nma group adalh brdsrkan nma ngra2 arab...contoh cam syria,palestin,jordan dll...fasi sya adalah presiden siswa aq kaherah...cehehey,,bangga sat...:D..nama fasi saya abg Afiq Samir b. Saiful Azni...orgnya mcm cina sikit2...haha...ok..nie gmbar group sya dan fasi...

niela group sya...fasi saya yg brbaju biru di depan skli tu..
 ha..sya x buat pun entri psal aq kan..msti suma trtnya2 apala aq ni...( ceh,mcm org bca sgt blog aku nih )...xpelah..sya cita ye...sya prgi msir melalui Akademi Al Quran Medic Malaysia aka aqm...ni adalh prgrm orientsi yg dianjurkn pihk aqm dn krjasama dgn phk abim-mesir...sya akan further study sya dalam medic di uni al azhar,insyaallah..mohon doa semua ya...mmg tkut sgt3...sbb medic...mcm kita thu,medic is a killer cost....tpi,sya brnikn diri untuk ambil...doakn sya ya...!insyaallah sya fly 22 sept nie ke mesir...

oklah...smpy sini dulu ye...sya srtkn bbrpa gmbr sbgai closer entri kli ni...thnks pda yg sudi bca..=D


nie group fasi abg haziq aiman..timb,siswa aq zagzig..xingt group kebrpa..upload ja mna yg ada..huhu..



nie geng2 al hikmahianz...huhu...hepy jew..~geng kursus bhsa arb,klntn... :D

Okeylah..smpy sini dulu..ma'as salamah..wa ilalliqa'...=)

Wednesday, 8 August 2012

Ramadhanku..^-^



Assalamualaikum wbt..


Alhamdulillah..segala pujian hanyalah selayaknya kepada Allah 'Azza Wajalla yang memberi keizinan dan ilham untuk saya terus menulis di blog ini..saya ingin memohon maaf kepada semua ikhwah wa akhawat kerana jarang men update blog ni..ditambah dengan perkongsian yang entah apa apa..ana asiff..saya bukanlah dari para ilmuwan yang dapat berkongsi banyak ilmu seperti sahabat2 blog yang lain,tapi saya hanya ingin berkongsi pengalaman dan rasa hati dengan harapan kita dapat saling berkongsi pandangan dan pendapat demi meluruskan sebuah kehidupan...=)

Saat ini,saya juga ingin berterima kasih kepada pemilik blog http://amirulasyrafhanaffi.blogspot.com/,kerana sudi memberi dorongan untuk saya terus menulis..sebenarnya,rasa hati seperti sudah mahu menguburkan sahaja blog ni..ekoran saya kurang arif dan tidak kreatif dalam penulisan..tapi,setelah dapat komen dari ibn hanaffi,saya jadi terfikir beberapa kali sebelum bertindak...ermm..mungkin saya hanya perlu belajar lagi kemahiran menulis..btw,syukran ya akhi..syuran juga kepada aliah dan aqilah,sahabat saya yang turut menyokong..=)

Dulu,semasa keluarga saya ingin menghantar saya ke kursus bahasa arab,saya selalu berdoa,"Ya Allah,kurniakanlah kebaikan tempat ini kepadaku dan jauhilah keburukan tempat ini dariku.."sebab ketika itu,saya memang benar2 dahagakan sesuatu iaitu hidayah dari Allah..berbulan2 di rumah membuatkan saya terlalu lalai dan alpa..sebelum ini,saya tidak pernah berdoa seperti itu..tapi,alhamdulillah..Allah ilhamkan ketika itu untuk berdoa..dan alhamdulillah juga saya merasa kebahagiaan disitu..saya berasa terisi di situ..dan ianya kekal di hati sehingga sekarang... sisa2 hari disana,saya sering bersendirian dan bermonolog dalam diri,
"Ya Allah,apakah aku mampu mempertahankan ini apabila aku di rumah nanti.."saya sangat risau...saya rasa seperti tidak mahu pulang ke rumah...tambahan lagi Ramadhan karim bakal menjengah ketika itu..saya memohon kekuatan padaNya..Ya Allah ..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Allah membantu saya..saya dapat bertahan..malah,Allah memperbaiki ramadhan saya kepada yang lebih baik dari ramadhan2 yang saya lalui sebelum ini..T_T..saya ingin berkongsi 3 rasa yang Allah ilhamkan buat diri saya ketika saya solat di surau taman perumahan saya..
 
   1] yakin dan percaya sepenuhnya kepada Allah dalam setiap keadaan
   2] solat dengan mengharap keredhaan Allah terhadap diri yang hina ini
   3] mengingat firman Allah dalam surah As-Syu'ara' ayat 218 dan 219 ketika brdiri dan sujud..ketika rukuk
       pula,saya ingat Allah sebut rukuklah bersama orang2 yang rukuk..


Alhamdulillah juga..Allah memberi rasa terhadap satu fakta yang selama ini saya selalu dengar tapi tidak dapat merasanya..iaitu,melakukan dosa sama dengan merosakkan dan menghancurkan diri sendiri...sebelum ini,saya tidak merasa itu..saya terus diselimuti nikmat dosa yang sementara cuma itu..walaupun saya mengalami seksa yang amat sangat pada hati dan jiwa selepas melakukan dosa itu..sekarang,alhamdulillah,saya seperti punya prinsip untuk menjauhi dosa..moga Allah kuatkan saya dan awak yang membaca juga semua mukmin..amin..subhanallah wa bihamdih subhanllahil 'azim..

Semalam,ketika solat juga...saya seperti tersedar..dan satu soalan menyapa saya." apakah Allah redha terhadap diriku..malam sebelum itu,kata2 imam di surau tersebut,"kaifiat terawih malam ini,kata Allah,Aku telah meredhaimu wahai hambaku".kata2 itu membuatkan bulu roma saya meremang...betapa selama ini keyakinan saya pada pencipta diri ini kurang sehingga saya selalu mengharap pandangan dan perhatian manusia..hatta ke pemakaian,saya menjadi ragu apa niat yang sebenarnya...Ya Allah..jauh sungguh diri tersasar..

sahabat2 sekalian,
saya sangat mudah lemah dan luntur semangat..
"aku manusia lemah..selalu terjatuh,berbeda aku darimu kau berdiri teguh,
 ~yuna,cinta sempurna..=)
marilah sama2 ita saling kuat menguatkan..moga kita dapat bergandingan menuju firdausi...moga kita terus memilih untuk tinggal di penjara dunia..moga kita memilih perniagaan yang dapat menyelamatkan kita dari azab Allah seperti dalam Surah As-Saff,10 dan 11..



sekian dulu dari saya..insyaallah,saya akan terus meng update..terima kasih di atas waktunya..=)
ma'as salamah...wa ilal liqa'..

Saturday, 30 June 2012

uhibbu Kota Bharu...

السلام عليلكم
izzayyak..??(apa khabar..?~bahasa arab ammi...)semoga sihat2 sokmo..lama sudah tidak menjenguk blog ini...maafkan saya wahai التوابع sekalian...kekurangan idea dan tidak wujud kemahuan dalam diri untuk meng 'update. blog ni...cuma hari ini baru ada hati nak update..sebab ada rasa hati yang ingin dikongsikan...rasa hati di kota bharu...

الحمدلله,dah lebih sebulan berada di bumi serambi Mekah,Kelantan Darul Naim...berada di kompleks masjid al-hikmah,pengkalan chepa kerana menyertai akademi al quran bahasa arab(aqba) selama 2 bulan...

inila bangunan kompleks masjid al hikmah...:)








masa hari first datang sini,selalu berdoa dalam hati..semoga tempat ini memberi kebaikan kepadaku..dan dapat meng'upgrade' iman...الحمدلله,Allah makbulkan...sujud syukur kepadaNya...dekat sini,saya dapat sahabat2 yang soleh..suasana disini juga banyak mendorong saya melakukan kebaikan..ada masjid..dekat tingkat bawah sekali...kitaorang menginap di tingkat ats sekali..tingkat dua bilik2 kuliah...hampir setiap waktu solat,saya terdorong untuk solat berjemaah di bawah..sbb shabat2 saya selalu turun bawah...

Di dalam satu blik,lebih kurag 4 orang...roomates saya,aliah,aqilah dan kak su...aliah dan aqilah kembar...umur sama dengan saya..kak su pula tua setahun...semua dari kedah..lega..tak payah kena practise cakap kl...time taaruf,semua dapat agak saya dari kedah sbab cakap loghat kedah sangat...:)aliah dan aqilah adalah kembar yang sangat baik hati...diorang selalu belanja saya makan...diorang selalu tolong saya bila ada masalah..saya belajar dari diorang banyak benda..saya belajar untuk tetap istiqamah memakai tudung labuh..saya blajar untuk menjaga batas2 pergaulan dengan ajnabi..sebb mereka ni sangat menjaga semua tu..dan banyak lagi...dan seorang lagi pula,kak su...kak su inspirasi saya...saya bayak terdorong untuk buat kebaikan bila tengok kak su...kak su istiqamah solat dhuha...kak su selalu baca Al-Quran...sangat cintakan majlis ilmu..kak su akan cuba usaha hadirkan diri dalam apa jua majlis ilmu yang diadakan disini...dan kak su selau solat sunat rawatib..سبحان الله ,sangat teruja tengok kak su ni...semoga diorang ni dibawah naungan Allah sentiasa..kawan2 yang lain juga..kami 4 orang banyak berkongsi cerita,pengalaman dan pendapat...الحمدلله,atas segala kurniaan Allah...

ni buku bahasa arab ammi(bahasa arab pasar..)

budak2 lelaki pun semua baik2,insyaallah...kadang2 kena buat task bi and group skali budak lelaki...kitaorang cuba membataskan perhubungan sbaik mungkin..moga Allah pelihara sehingga ke  akhirnya...amin...best belajar kat sini..muallim2 semua baik2..ada 2 orang muallim mesir...yang sangat sporting..memang asyik nak tergelak..tapi,muallim2 ini selalu juga tazkir kitaorang...slalu bagi hadis dan ayat2 Al-Quran..ustaz asyraf dan ustaz mahmood...ustaz wan hassan pun best..belajar nahu dengan beliau..dan subhanallah..orangnya sangat hebat...kadang2 kelas nahu dibatalkan sebab ustaz ada kena pergi program macam himpunan ulama mcm tu la...dekat indonesia la...brunei la..sngt hebat muallim2 disini...

di kelantan ni,makanan sedap2 juga..masa first mai sini,kami ingat orang kat sini makan makanan yang manis2 dan msin2...sbb semua makanan yang kami beli smua mnis dan ada yang masin...tapi,sebenrnya tak..mungkin makcik kdai yang kami pergi tu trlebih gula atau garam..:)harganya juga stndard...lbh kurg kedah..cuma kwasan rumah di kedah murah sikit je...;)...tempat kitaorang dekat je dengan pekan kota bharu..s0,kitaorang selalu juga ke pekan...ke kedai buku..bli brg2 keperluan..prgi bank..naik bas je..dalam 10 minit sampaila...

saya rasa terisi disini..waktu cuti2 ada kuliah di masjid...alhamdulillah.Allah takdirkan untuk sampai sini..Allah tu sangat baik...sentiasa bagi yang terbaik kpada diri kita...walaupun kadang2 kita rasa ada lagi yg lbh baik untuk kita,tetpi hakiktnya hnya Allah yg tahu kan...kita xtahu..yang pasti Allah xpernah zalim pada kita..kita yg zalim pada diri kita sndiri...Allah xciptakan manusia untuk masuk ke neraka Allah..malah Allah xrela hambaNya masuk neraka..Allah sayang kita..tapi,walaupun Allah sayang kita,bila kita buat benda yang Allah larang..Allah itu maha adil...Maha pembalas..sebab tu Allah campakkan juga kita ke neraka...bila pensyarah kita sayang kat kita..kita pun ambil kesempatan..malas la nak jawab exam ni..nnti pensyarah aku mesti bagi 100% ..sebb dia kan sayag kat aku..kalau pensyarah tu bagi juga full mark,memang dy xadil..begitu juga sifat Allah..kalau hamba yang Dia sayang ni,buat juga perkara yang Allah larang..sifat adil Allah itu memerlukan Dia untuk memberi balasan..siapa zalim..??Allah atau kita..kitala yang zalim pada diri kita sbenarnya...inilah antara kata2 ustazah fatimah syarha..


ustazah fatimah syarha bersama suaminya,dr farhan hadi..;)
banyak hikmah yang terselit sbnrya di setiap ssuatu perkara..tinggal kita yg perlu memikirknnya..take time untuk muhasabah diri..take time untuk berdua2 duaan dengan Allah..hingga bisikan dala hati..Allah pasti setia mendengarnya..;)semga kita semua diberi kebaikan di dunia dan di akhirat...

....والسلام....