strive!

strive!
Tidak akan berganjak kaki anak Adam pada hari kiamat sehingga dia disoal empat perkara, iaitu; tentang usianya, pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya untuk apa telah dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperoleh dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah diamalkannya.” (riwayat al-Tirmizi)

Friday, 2 November 2012

nak berubah..!

Bismillahirrahmanirrahhim...
Dengan nama Allah yang maha Pengasih dan maha Penyayang..
Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad,wa 'ala alihi wasohbihi ajma'in...

Assalamualaikum wbt..
moga kita semua sentiasa dibawah naungan dan pimpinan Allah dalam apa jua keadaan,masa dan tempat.AMIN...

Perkara yang besar boleh jadi kecil pada pandangan Allah disebabkan NIAT,
prkara yang kecil boleh jadi besar pada pandangan Allah disebabkan NIAT.

ia sangat jelas menunjukkan peranan niat sangatla penting.jika tidak,even perkara itu sangat besar yang kita korbankan,ia akan mnjadi sia2..SIA SIA begitu saja...sdgkan kalau mmg kita hmba,keredhaan Allah itu sering kita damba..apalagi setelah penat berkorban tenaga dan masa..

di bumi Mesir ini,saya rasa sangat seronok...sebab masa saya terisi..sibuk..dari di Malaysia dulu..masa saya hanya di rumah...even berjauhan dengan keluarga,tapi hati sya terisi..bahagia...setiap sabtu hingga rabu,kuliah penuh sampai petang..habis kuliah,terus ke rumah kedah untuk pengajian fiqh Syafie dan Syamail Muhammadiyah hingga ke maghrib..malam..rehat sekejap dan study...penat..satu hari tu,saya terfikir..aku buat untuk siapa ni?smpai pnat2 mcm ni...bru tringat niat..bila tajdid balik..langkahan yg tadi pnat itu mnjdi bertenaga malah bahagia...selain tu,disini juga mmbntuk diri saya untuk mmbca al mathurat at least skali sehari..apabila diniatkan untuk mengagungkan dan membsarkan Allah,hati jadi berbunga2 mlfzkn kalimah2 pujian itu...xkisah walau ketika masak,iron,jalan balik dari kuliah atau apa jua keadaan...sentuhan hati dari pncipta diri kita sndiri mmg sungguh indah...

saya ada terbaca dalam blog
http://nurdalila-abdullah.blogspot.com/2011/03/air-mata-taubat-mampu-memadamkan-api.html

mengenai airmata taubat umat Rasulullah saw...tpi wallahua'lam kesahihannya..
air mata kerana takutkan Allah dan mengenangkan dosa itu sangatla bernilai kan..dari airmata yg menitis sbb prkra yang akan binsa..

setiap khamis dan jumaat cuti...khamis selalunya akan ke masjid azhar dengan kak aina dan tidur di rumah kedah dengan kak aina dan kak nusaibah...bermalam di rumah mereka buat diri saya tenang..bahagia...kalam mereka sntiasa saya nntikan untuk saya prbaharui smngat dan dlm msa yg sama turuti sdikit dmi sdkit dlm membentuk diri...malam tu,setelah ke masjid Azhar,akan terus ke masjid sheikh Soleh untuk majlis zikir...malam tu adalah malam untuk saya cuba untuk muhsabah diri dan saya akn cuba untuk tidak bnyk berckp pda malam itu...smpai kak aina selalu tanya,"amni,ok ke ni?sihat x?"..slalu sgt dia tnya mcm tu...kak aina,saya hnya mncri waktu untuk saya muhasabah krna hati saya masih keras untuk mnangis setiap hari mengenangkan dosa...setlah satu masa dalam smggu untuk kita mnangis pada Allah...kalau kita xboleh mengis stiap hari padaNya...kita mula sikit2 dulu kan...

moga kita dikurniakan kecintaan padaNya..juga kecintaan pada Al- Quran,kecintaan kepada Rasulullah saw dan kecintaan kepada amal kebaikan...amin..jom kita make sure kita ada sesuatu yg perlu kita lakukan untuk meningkatkan semua ini..


ya Allah,dekatkan hati kami padaMu,bukan hanya fizikal dan zahiriah semata...AMIN...

subhanallah wabihamdih
subhanallah 'azim..

wassalam..


1.Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.

2.Tidak datang kepada mereka itu sebarang peringatan yang diturunkan dari Tuhan mereka lepas satu: satu, melainkan mereka memasang telinga mendengarnya sambil mereka mempermain-mainkannya -
~al-anbiya~

Friday, 2 November 2012

nak berubah..!

Bismillahirrahmanirrahhim...
Dengan nama Allah yang maha Pengasih dan maha Penyayang..
Allahumma solli 'ala saiyidina Muhammad,wa 'ala alihi wasohbihi ajma'in...

Assalamualaikum wbt..
moga kita semua sentiasa dibawah naungan dan pimpinan Allah dalam apa jua keadaan,masa dan tempat.AMIN...

Perkara yang besar boleh jadi kecil pada pandangan Allah disebabkan NIAT,
prkara yang kecil boleh jadi besar pada pandangan Allah disebabkan NIAT.

ia sangat jelas menunjukkan peranan niat sangatla penting.jika tidak,even perkara itu sangat besar yang kita korbankan,ia akan mnjadi sia2..SIA SIA begitu saja...sdgkan kalau mmg kita hmba,keredhaan Allah itu sering kita damba..apalagi setelah penat berkorban tenaga dan masa..

di bumi Mesir ini,saya rasa sangat seronok...sebab masa saya terisi..sibuk..dari di Malaysia dulu..masa saya hanya di rumah...even berjauhan dengan keluarga,tapi hati sya terisi..bahagia...setiap sabtu hingga rabu,kuliah penuh sampai petang..habis kuliah,terus ke rumah kedah untuk pengajian fiqh Syafie dan Syamail Muhammadiyah hingga ke maghrib..malam..rehat sekejap dan study...penat..satu hari tu,saya terfikir..aku buat untuk siapa ni?smpai pnat2 mcm ni...bru tringat niat..bila tajdid balik..langkahan yg tadi pnat itu mnjdi bertenaga malah bahagia...selain tu,disini juga mmbntuk diri saya untuk mmbca al mathurat at least skali sehari..apabila diniatkan untuk mengagungkan dan membsarkan Allah,hati jadi berbunga2 mlfzkn kalimah2 pujian itu...xkisah walau ketika masak,iron,jalan balik dari kuliah atau apa jua keadaan...sentuhan hati dari pncipta diri kita sndiri mmg sungguh indah...

saya ada terbaca dalam blog
http://nurdalila-abdullah.blogspot.com/2011/03/air-mata-taubat-mampu-memadamkan-api.html

mengenai airmata taubat umat Rasulullah saw...tpi wallahua'lam kesahihannya..
air mata kerana takutkan Allah dan mengenangkan dosa itu sangatla bernilai kan..dari airmata yg menitis sbb prkra yang akan binsa..

setiap khamis dan jumaat cuti...khamis selalunya akan ke masjid azhar dengan kak aina dan tidur di rumah kedah dengan kak aina dan kak nusaibah...bermalam di rumah mereka buat diri saya tenang..bahagia...kalam mereka sntiasa saya nntikan untuk saya prbaharui smngat dan dlm msa yg sama turuti sdikit dmi sdkit dlm membentuk diri...malam tu,setelah ke masjid Azhar,akan terus ke masjid sheikh Soleh untuk majlis zikir...malam tu adalah malam untuk saya cuba untuk muhsabah diri dan saya akn cuba untuk tidak bnyk berckp pda malam itu...smpai kak aina selalu tanya,"amni,ok ke ni?sihat x?"..slalu sgt dia tnya mcm tu...kak aina,saya hnya mncri waktu untuk saya muhasabah krna hati saya masih keras untuk mnangis setiap hari mengenangkan dosa...setlah satu masa dalam smggu untuk kita mnangis pada Allah...kalau kita xboleh mengis stiap hari padaNya...kita mula sikit2 dulu kan...

moga kita dikurniakan kecintaan padaNya..juga kecintaan pada Al- Quran,kecintaan kepada Rasulullah saw dan kecintaan kepada amal kebaikan...amin..jom kita make sure kita ada sesuatu yg perlu kita lakukan untuk meningkatkan semua ini..


ya Allah,dekatkan hati kami padaMu,bukan hanya fizikal dan zahiriah semata...AMIN...

subhanallah wabihamdih
subhanallah 'azim..

wassalam..