strive!

strive!
Tidak akan berganjak kaki anak Adam pada hari kiamat sehingga dia disoal empat perkara, iaitu; tentang usianya, pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya untuk apa telah dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperoleh dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah diamalkannya.” (riwayat al-Tirmizi)

Thursday, 13 December 2012

seruan PALESTIN..

Assalamualaikum semua...macam mana daily life?makin brtmbah baik dari yang lama atau sebaliknya??ke sama ja..?hmmm...sperti yang kita selalu dengar..kalau hari ni lebih baik dari semalam tu adalah yang terbaik...tapi kalau hari semalam lebih baik,maka rugilah kita..jom2,kita check balik...takpa,slow2...nak berubah drastik susah kan...yg pntg,kualiti mau ada...walaupun skit..insyaallah,kher...

hmmm..kali ni nak cerita pasai palestin..sebab dalam seminggu ni,byk program yang saya hadiri psal palestin..kalau dulu di mmy,selalu juga dengar pasal palestin..tapi,banyak pasal penderitaan mereka disana..keadaan mereka dibunuh dengan kejam...dan sejarah mereka dijajah bangsa laknatullah tu...tapi,bila mai mesir,berita tentg palestin yang ana dengar adalah pasal keajaiban akhlak dan hidup mereka di sana...ye la kan..kalau dulu,tengok brita palestin di internet ja..tu pun,x explore sgt...kat sini,dapat direct dari yg baru balik dari Gaza..fresh lagi...hmm..depa keluar ja dari Gaza,depa singgah sini dulu...tu la yg untung..alhamdulillah..

ok...ada 4 sesi perkongsian pasal palestin yang saya dpt hadiri..alhamdulillah...nak cerita ikut kronologi la kan..ok..ermm..tapi 1 sesi tu,saya xingat dh point dia...ada tulis dlm buku..tpi,xbwa pula buku tu...nmpk sgt x study balikkn...jangn tiru...sesi tu adalh sesi L.I.F.E. anjuran Perubatan..crta psl sjrah Palestin...ok..xpa..kita msuk yg first session dlu..



1]Perubatan-bersama sukarelawan MAPIM yg baru pulang dari Gaza serta IR Mohab Yaser Amawi,Director Islamic society of Bait Hanun,GAZA International Student,UPM.
-Melalui perkongsian mereka,saya dapat satu kesedaran..Palestin itu memang isu ummat,juga isu kemanusiaan..dan Palestin memang perlu dipertahankan..sehingga ke akhir nafas kita..namun,jangan kita lupakan saudara kita di Syria,Iraq,Arakan(Rohingya) dan banyak lagi negara yang ummat islam dibunuh dengan kejam...Misalnya,Rohingya...dalam masa hanya beberapa hari,berpuluh ribu dibunuh dengan sangat kejam...para pembunuh laknatullah tu akan pergi ke setiap rumah..dan sorang2 ahli dalam rumah itu dipotong bahagian anggota badannya..termasuklah bayi yang masih kecil...setelah itu,mayat mereka dibakar bersama rumah itu..setiausaha MAPIM,En. Azmi cerita..dia pernah pi sana dan bawa duit untuk bagi kat depa..tapi depa kata..tak payah bawa duit...sbb depa kat sana tak boleh beli barang..para peniaga xdibnrkn jual apapun kat org islam...apalgi nk bagi org islam berniaga...memang dak la..bila ditnya kepada pemimpin,kenapa mereka dibunuh dengan kejam sekali...para pemimpin laknatullah itupun mnjwab..because they are MUSLIM...Ya Allah..apa jenis manusia la depa ni...hmm..saya bukn nak ajk bndg2kn negara ni truk lagi kna...negara tu dahsyat lagi kna...tapi,nak ajak peka dan cakna juga dengan isu2 selain di Palestin ini..dan nak bagi sdr juga skrg ni truk sangat ummat islam ditindas...dan ummat memerlukan kita sebagai generasi harapan yang akan bangkit dan menjulang kalimah tauhid di muka bumi milik Allah ni...insyaallah...amin...




2] IKRAMMesir-perkongsian dengan saudara Afdlin Shauki,Bront Palarae dan Zain Saiden
sesi ni,saya dpt pndedhn tntg tentera2 briged Al-Qassam yg sgt hbt dan anak2 Palestin yg mnkjubkan...pemuda2 di Palestin mginsafkan saya dan mnyedrkn saya bhwa keimann kepada ALLAH adalah tunggak segala2nya...kita akan kuat dgn sbnr2 kuat jika kita tguhkn keyakinn kpada Allah...tengok sajalah mereka...berkurun lamanya berperang,xpernah berputus asa dan lemah...depa boleh ja kalau nak lari mai mesir...depa boleh ja nk mai Malayisa(ajakn sukarelwan kita disana),tpi depa xmau...depa ttp mahu prthankn Al-Aqsa...nak msuk BrigedAl-Qassam,kna full fill requirement dia..hafaz Al quran,solat malam xtggal...xtggal solat jemaah...dan mcm2 lagila..hatta yg dah full fill syrat pun,ramai ja yg xdpt...btapa keimnn pada Allah itu mnjadi pggngn yg kukuh..sesuailah dgn hadis nabi SAW,


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِيعَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ لِعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَأَيْنَ هُمْ قَالَ ‏ ‏بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ ‏ ‏وَأَكْنَافِ ‏ ‏بَيْتِ الْمَقْدِسِ
Maksud hadis: Akan sentiasa ada wujud sekumpulan dari umatku yang terus menegakkan kebenaran dan tegas mendepani musuh. Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Illahi) sehinggalah datang ketentuan Allah. Mereka akan tetap sedemikian.Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”



3]ISMAMesir-sesi perkongsian bersama Heliza Helmi dan beberapa org lagi selebriti yg bru balik dari Gaza
baru smlm pergi progrm ni...alhmdulillah...depa crita psl keajaiban bumi Gaza..org Palestinkn ramai yg patah kaki la,patah tngan la...mata xda la...sampai duk ats krusi rodala..tpi,depa still happy mcm xda apa yg brlaku...depa xmerungut...bila tanya kat depa..xsdih ka kaki dah xda...mata dah xda...depa kata...aku mmg syg kaki aku,aku mmg syg mata aku..aku syg mak ayh aku...aku syg adk brdik aku...tapi,aku lebih sygkan Allah dari semua itu...Subhnallah...lpastu pulak...bila depa tnya,are you love Gaza...ada sorg sukarelwn ni jawab..yes...pastu dia ada ckp hadis yg psl xsmpurna iman kalau xkasih saudaranya tu...blum smpat hbis hadis tu dibaca dlm arb...kanak2 disitu sambung hadis tu smpai hbis...kanak2 tu bru berusia 3 tahun...Subhanallah...kanak2 di Palestin, lahir2 tu..smpai thp dh boleh cakap,bnda first yg depa duk ckp adalah,Allah ghayatuna,Ar rasul qudwatuna,Al-Quran dusturna,al jihad sabiluna,almautu fi sabilillah asma amanina..Subhanallah..sgt dhsyat kan...kalau khutbah tu,satu msjd snyap..bkn tidoq tpi dgr dgn teliti trmasuklah kanak2...depa xlari ksna kesini tpi dgr khutbah tu btul2..lpstu kan..yg brita kata iran bagi roket xclpp kat Gaza tu..sbnrnya bila ditnya sndiri pada tntera Al-Qassam,depa ckp wallahi,kami buat sndiri..itu hasil titik pluh kami sndiri..bukn pmberian dripada nagara2 arab atau ngara2 islam yg lain...slama ni kan iran mngaku depa yg bagi kat palestin...iran kn syiah...antra sft2 syiah ni suka berdusta...na'uzubillah min zalik...depa ni akhlak Al-Quran..kalau nk tngok walaupun x sertus pertus akhlak Al-Quran di akhir zaman ni..Gaza la tmptnya...sangtla tng disna kata para sukarelwn itu...tntra al qassam ni..buknlah spnuh masa brjaga di smpadan...tapi,paginya merka jdi muallim..mlmnya berjaga mlm di smpdn..subhanallah..sgtla dhsyt depa ni...




saya tringn sngt nk pi Palestin...memang negara kita lbh mmrlukan kita...sprtimana yg org palestin ckp bila ada prmntaan untuk nak join depa lawn israel...'jihad antum di negara antum...buknlah disini...ngara antum lbh mmrlukn antum...'tapi,sya trngn nk rasai dn tgok sndiri akhlak Al-Quran itu...hmmm...xpalah..yg pntg kita tnm cita2 untuk nk pi sna...dan nk mati syahid...insyallah..amin..

satu lagi nak share..lagu sujud merdeka..kumpulan FETYA..lagu ni sgt mndlm mksdnya...jom hayati..ayuh,Sujud merdeka!!merdeka dari segala jahiliyyah yg mmbelenggu diri kita...

http://www.youtube.com/watch?v=8E2Wfbtg0bg

ok,sampai sini dulu...assalamualaikum...sirru 'ala barakatillah..




No comments:

1.Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.

2.Tidak datang kepada mereka itu sebarang peringatan yang diturunkan dari Tuhan mereka lepas satu: satu, melainkan mereka memasang telinga mendengarnya sambil mereka mempermain-mainkannya -
~al-anbiya~

Thursday, 13 December 2012

seruan PALESTIN..

Assalamualaikum semua...macam mana daily life?makin brtmbah baik dari yang lama atau sebaliknya??ke sama ja..?hmmm...sperti yang kita selalu dengar..kalau hari ni lebih baik dari semalam tu adalah yang terbaik...tapi kalau hari semalam lebih baik,maka rugilah kita..jom2,kita check balik...takpa,slow2...nak berubah drastik susah kan...yg pntg,kualiti mau ada...walaupun skit..insyaallah,kher...

hmmm..kali ni nak cerita pasai palestin..sebab dalam seminggu ni,byk program yang saya hadiri psal palestin..kalau dulu di mmy,selalu juga dengar pasal palestin..tapi,banyak pasal penderitaan mereka disana..keadaan mereka dibunuh dengan kejam...dan sejarah mereka dijajah bangsa laknatullah tu...tapi,bila mai mesir,berita tentg palestin yang ana dengar adalah pasal keajaiban akhlak dan hidup mereka di sana...ye la kan..kalau dulu,tengok brita palestin di internet ja..tu pun,x explore sgt...kat sini,dapat direct dari yg baru balik dari Gaza..fresh lagi...hmm..depa keluar ja dari Gaza,depa singgah sini dulu...tu la yg untung..alhamdulillah..

ok...ada 4 sesi perkongsian pasal palestin yang saya dpt hadiri..alhamdulillah...nak cerita ikut kronologi la kan..ok..ermm..tapi 1 sesi tu,saya xingat dh point dia...ada tulis dlm buku..tpi,xbwa pula buku tu...nmpk sgt x study balikkn...jangn tiru...sesi tu adalh sesi L.I.F.E. anjuran Perubatan..crta psl sjrah Palestin...ok..xpa..kita msuk yg first session dlu..



1]Perubatan-bersama sukarelawan MAPIM yg baru pulang dari Gaza serta IR Mohab Yaser Amawi,Director Islamic society of Bait Hanun,GAZA International Student,UPM.
-Melalui perkongsian mereka,saya dapat satu kesedaran..Palestin itu memang isu ummat,juga isu kemanusiaan..dan Palestin memang perlu dipertahankan..sehingga ke akhir nafas kita..namun,jangan kita lupakan saudara kita di Syria,Iraq,Arakan(Rohingya) dan banyak lagi negara yang ummat islam dibunuh dengan kejam...Misalnya,Rohingya...dalam masa hanya beberapa hari,berpuluh ribu dibunuh dengan sangat kejam...para pembunuh laknatullah tu akan pergi ke setiap rumah..dan sorang2 ahli dalam rumah itu dipotong bahagian anggota badannya..termasuklah bayi yang masih kecil...setelah itu,mayat mereka dibakar bersama rumah itu..setiausaha MAPIM,En. Azmi cerita..dia pernah pi sana dan bawa duit untuk bagi kat depa..tapi depa kata..tak payah bawa duit...sbb depa kat sana tak boleh beli barang..para peniaga xdibnrkn jual apapun kat org islam...apalgi nk bagi org islam berniaga...memang dak la..bila ditnya kepada pemimpin,kenapa mereka dibunuh dengan kejam sekali...para pemimpin laknatullah itupun mnjwab..because they are MUSLIM...Ya Allah..apa jenis manusia la depa ni...hmm..saya bukn nak ajk bndg2kn negara ni truk lagi kna...negara tu dahsyat lagi kna...tapi,nak ajak peka dan cakna juga dengan isu2 selain di Palestin ini..dan nak bagi sdr juga skrg ni truk sangat ummat islam ditindas...dan ummat memerlukan kita sebagai generasi harapan yang akan bangkit dan menjulang kalimah tauhid di muka bumi milik Allah ni...insyaallah...amin...




2] IKRAMMesir-perkongsian dengan saudara Afdlin Shauki,Bront Palarae dan Zain Saiden
sesi ni,saya dpt pndedhn tntg tentera2 briged Al-Qassam yg sgt hbt dan anak2 Palestin yg mnkjubkan...pemuda2 di Palestin mginsafkan saya dan mnyedrkn saya bhwa keimann kepada ALLAH adalah tunggak segala2nya...kita akan kuat dgn sbnr2 kuat jika kita tguhkn keyakinn kpada Allah...tengok sajalah mereka...berkurun lamanya berperang,xpernah berputus asa dan lemah...depa boleh ja kalau nak lari mai mesir...depa boleh ja nk mai Malayisa(ajakn sukarelwan kita disana),tpi depa xmau...depa ttp mahu prthankn Al-Aqsa...nak msuk BrigedAl-Qassam,kna full fill requirement dia..hafaz Al quran,solat malam xtggal...xtggal solat jemaah...dan mcm2 lagila..hatta yg dah full fill syrat pun,ramai ja yg xdpt...btapa keimnn pada Allah itu mnjadi pggngn yg kukuh..sesuailah dgn hadis nabi SAW,


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِيعَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ لِعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ لا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَأَيْنَ هُمْ قَالَ ‏ ‏بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ ‏ ‏وَأَكْنَافِ ‏ ‏بَيْتِ الْمَقْدِسِ
Maksud hadis: Akan sentiasa ada wujud sekumpulan dari umatku yang terus menegakkan kebenaran dan tegas mendepani musuh. Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Illahi) sehinggalah datang ketentuan Allah. Mereka akan tetap sedemikian.Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”



3]ISMAMesir-sesi perkongsian bersama Heliza Helmi dan beberapa org lagi selebriti yg bru balik dari Gaza
baru smlm pergi progrm ni...alhmdulillah...depa crita psl keajaiban bumi Gaza..org Palestinkn ramai yg patah kaki la,patah tngan la...mata xda la...sampai duk ats krusi rodala..tpi,depa still happy mcm xda apa yg brlaku...depa xmerungut...bila tanya kat depa..xsdih ka kaki dah xda...mata dah xda...depa kata...aku mmg syg kaki aku,aku mmg syg mata aku..aku syg mak ayh aku...aku syg adk brdik aku...tapi,aku lebih sygkan Allah dari semua itu...Subhnallah...lpastu pulak...bila depa tnya,are you love Gaza...ada sorg sukarelwn ni jawab..yes...pastu dia ada ckp hadis yg psl xsmpurna iman kalau xkasih saudaranya tu...blum smpat hbis hadis tu dibaca dlm arb...kanak2 disitu sambung hadis tu smpai hbis...kanak2 tu bru berusia 3 tahun...Subhanallah...kanak2 di Palestin, lahir2 tu..smpai thp dh boleh cakap,bnda first yg depa duk ckp adalah,Allah ghayatuna,Ar rasul qudwatuna,Al-Quran dusturna,al jihad sabiluna,almautu fi sabilillah asma amanina..Subhanallah..sgt dhsyat kan...kalau khutbah tu,satu msjd snyap..bkn tidoq tpi dgr dgn teliti trmasuklah kanak2...depa xlari ksna kesini tpi dgr khutbah tu btul2..lpstu kan..yg brita kata iran bagi roket xclpp kat Gaza tu..sbnrnya bila ditnya sndiri pada tntera Al-Qassam,depa ckp wallahi,kami buat sndiri..itu hasil titik pluh kami sndiri..bukn pmberian dripada nagara2 arab atau ngara2 islam yg lain...slama ni kan iran mngaku depa yg bagi kat palestin...iran kn syiah...antra sft2 syiah ni suka berdusta...na'uzubillah min zalik...depa ni akhlak Al-Quran..kalau nk tngok walaupun x sertus pertus akhlak Al-Quran di akhir zaman ni..Gaza la tmptnya...sangtla tng disna kata para sukarelwn itu...tntra al qassam ni..buknlah spnuh masa brjaga di smpadan...tapi,paginya merka jdi muallim..mlmnya berjaga mlm di smpdn..subhanallah..sgtla dhsyt depa ni...




saya tringn sngt nk pi Palestin...memang negara kita lbh mmrlukan kita...sprtimana yg org palestin ckp bila ada prmntaan untuk nak join depa lawn israel...'jihad antum di negara antum...buknlah disini...ngara antum lbh mmrlukn antum...'tapi,sya trngn nk rasai dn tgok sndiri akhlak Al-Quran itu...hmmm...xpalah..yg pntg kita tnm cita2 untuk nk pi sna...dan nk mati syahid...insyallah..amin..

satu lagi nak share..lagu sujud merdeka..kumpulan FETYA..lagu ni sgt mndlm mksdnya...jom hayati..ayuh,Sujud merdeka!!merdeka dari segala jahiliyyah yg mmbelenggu diri kita...

http://www.youtube.com/watch?v=8E2Wfbtg0bg

ok,sampai sini dulu...assalamualaikum...sirru 'ala barakatillah..




No comments: