strive!

strive!
Tidak akan berganjak kaki anak Adam pada hari kiamat sehingga dia disoal empat perkara, iaitu; tentang usianya, pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya untuk apa telah dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperoleh dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah diamalkannya.” (riwayat al-Tirmizi)

Sunday, 23 December 2012

Hikmah Sang Pencinta

Assalamualaikum wbt.

alhmdulillah..masih lagi Alah bgi nikmat iman dn islam kat kita kan...hmm..saya rasa nak share something lagi kali ni...pasal apa?ha..pasal ayat Al-Quran ni...surah Muhammad,ayat 2..

mafhumnya,
"Dan orang-orang yang beriman(kepada Allah)dan mengerjakan kebajikan serta beriman kepada apa yang diturunkan kepada Muhammad,dan itulah kebenaran dari Tuhan mereka;Allah menghapus kesalahan-kesalahan mereka;dan memperbaiki keadaan mereka."

hari ni,23 Disember 2012..pergi kuliah tdi pagi..ada kelas physiology,Al-Quran dan biochemistry...hmm...semalam join sc(smart circle)..nama lain bgi usrah..kak naqibah,kak khairul bariyah dn kak nasihah, ada tunjuk video exam fever yg Perubatan buat tahun lps..video tu bagi saya suntikn smngt baru...jdi,hri ni saya tekad nk fokus dlm kls dn xnak tidur..alhmdulillah,hri ni okla dari kelmarin..boleh faham dn fokus...rasa lega skit...alhmdulillah...tpi bila masuk klas Al-Quran dn kls biochem...saya rasa inferior sgt...sbb apa??ermm...sbb kwn2 saya semuanya hebat2 dari saya...hmm...trdetik dalam hati..awatla aku disini..aku dh cakap dulu yg aku takkan mampu bawa medic ni...byk kali dah trdetik mcm ni sbnrnya...tapi,alhmdulillah...pagi tadi,Allah mnggerakkn lidah untuk bca Al Mathurat dan beristighfar spnjg prjalann ke kuliah...jadi,rasa hati kali ni lain effectnya pada saya...

Allah mengingatkan saya pada ayat Al-Quran di ats ni...ayat ni saya dpt 2 hari yg lps..klmarin saya dpt hikmah ayat ni dri satu sudut dlm hidup saya..hari ni pulak,saya dapat dari sudut lain...alhamdulillah..kalau dlm fb,saya ada share ayt ni juga..dgn kelmarin punya cerita..kat blog ni,saya nk shre hari ni punya cerita pula..insyaallah...hmm...kawan saya selalu cakap kat saya bila saya rasa takut nk further,

"amni,bila Allah letakkan hg kat sini,msti ada sebb...juz go through..."

alang(aminuddin)adik saya pula cakap,

"kakak,Allah letak akak dalam medic msti ada hikmah...mgkin rezeki akak kut belah tu.."

tapi,saya tak pgg kuat2 apa yg depa cakap..sampai ke hari ni baru saya dpt hadam dn fikir...saya study biasa2 ja..tak stuggle sgt..dn style cpt boring kalau study..dan mmg saya rasa imposibble untuk saya berjaya..dh tak tau nk buat mcm mana untuk study lbh baik...tapi,bila baca ayat ni...saya nk bertawajuh..ha..baru baca blog org pasal tawajuh..trus nk tulis pasal tawajuh...saya nk brtawajuh iaitu mltkkn sepenuh pgharapan pada Allah ja dsmping usaha la kan.....hmm..kalau saya yakin pada Allah,dn yakin pada Al-Quran.dn mngerjakan kebajikan.psti Allah akan perbaiki keadaan saya dan mghapus kesalahan2 saya...perbaiki cara study saya,,perbaiki iman dan taqwa saya...insyaallah..yes..yakin!!

saya pernah tanya mak saya,


"ummi,kenapa ummi yakin sgt nk hntr akak pi mesir dlm bdg medic ni..ummi kan tau akak study mcm mana kalau subject sains ni..dgn bawa kluar duit byk2...kesian kat ummi..

mak saya cakap,


"ummi yakin akak boleh buat...insyaallah...jgn takut..

bila fikir balik,keputusn mak saya untuk saya sebelum ni,xpernah x betul...selalu ja tepat..malah,kalau saya tak ikut apa yg mak saya pilih,saya jadi mnyesal...hmm..insyaallah la kan...

mmg style mudh lemah dn down...tpi Allah letakkn saya di jalan trbiyah..di bidg medic yg semua org tahu bukn untuk org yg lemah dn manja...pasti ada hikmah disebaliknya..Allah nak perbaiki keadaan diri saya..nak saya berubah...insyaalllah..yes!go!caiyok!!

sampai sini dulu kut...hmm sebelum tu..kpada najaa ajlaa..kalau dia baca..nak mnta maafla...sbb xdpt jdi kwn yg bwa kpada Allah...kwn duk gelak ja...hmm...insyaallah,pelan2 nk repair...xpa ja bila2 pun nk mai rumh kdh...miss u...=)

p/s:stu lgi tzkir,jgn bergurau dgn mnipu..insyaallah...nnti saya cerita..ok...

wassalam..sirru 'ala barakatillah...

2 comments:

haNnmEan said...

janganlah rendah diri sangat ye dukturah amni..at least we've reached almost halfway of the first year..and you're doing great...insyaallah, may Allah make us easier to go trough this way...

SA said...

Slam. Amni. Bukak ni tauu. http://www.lyssasecret.com/2011/06/tutorial-cara-mengelakkan-post-menjadi.html#.UOzgPm_g2NM

1.Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.

2.Tidak datang kepada mereka itu sebarang peringatan yang diturunkan dari Tuhan mereka lepas satu: satu, melainkan mereka memasang telinga mendengarnya sambil mereka mempermain-mainkannya -
~al-anbiya~

Sunday, 23 December 2012

Hikmah Sang Pencinta

Assalamualaikum wbt.

alhmdulillah..masih lagi Alah bgi nikmat iman dn islam kat kita kan...hmm..saya rasa nak share something lagi kali ni...pasal apa?ha..pasal ayat Al-Quran ni...surah Muhammad,ayat 2..

mafhumnya,
"Dan orang-orang yang beriman(kepada Allah)dan mengerjakan kebajikan serta beriman kepada apa yang diturunkan kepada Muhammad,dan itulah kebenaran dari Tuhan mereka;Allah menghapus kesalahan-kesalahan mereka;dan memperbaiki keadaan mereka."

hari ni,23 Disember 2012..pergi kuliah tdi pagi..ada kelas physiology,Al-Quran dan biochemistry...hmm...semalam join sc(smart circle)..nama lain bgi usrah..kak naqibah,kak khairul bariyah dn kak nasihah, ada tunjuk video exam fever yg Perubatan buat tahun lps..video tu bagi saya suntikn smngt baru...jdi,hri ni saya tekad nk fokus dlm kls dn xnak tidur..alhmdulillah,hri ni okla dari kelmarin..boleh faham dn fokus...rasa lega skit...alhmdulillah...tpi bila masuk klas Al-Quran dn kls biochem...saya rasa inferior sgt...sbb apa??ermm...sbb kwn2 saya semuanya hebat2 dari saya...hmm...trdetik dalam hati..awatla aku disini..aku dh cakap dulu yg aku takkan mampu bawa medic ni...byk kali dah trdetik mcm ni sbnrnya...tapi,alhmdulillah...pagi tadi,Allah mnggerakkn lidah untuk bca Al Mathurat dan beristighfar spnjg prjalann ke kuliah...jadi,rasa hati kali ni lain effectnya pada saya...

Allah mengingatkan saya pada ayat Al-Quran di ats ni...ayat ni saya dpt 2 hari yg lps..klmarin saya dpt hikmah ayat ni dri satu sudut dlm hidup saya..hari ni pulak,saya dapat dari sudut lain...alhamdulillah..kalau dlm fb,saya ada share ayt ni juga..dgn kelmarin punya cerita..kat blog ni,saya nk shre hari ni punya cerita pula..insyaallah...hmm...kawan saya selalu cakap kat saya bila saya rasa takut nk further,

"amni,bila Allah letakkan hg kat sini,msti ada sebb...juz go through..."

alang(aminuddin)adik saya pula cakap,

"kakak,Allah letak akak dalam medic msti ada hikmah...mgkin rezeki akak kut belah tu.."

tapi,saya tak pgg kuat2 apa yg depa cakap..sampai ke hari ni baru saya dpt hadam dn fikir...saya study biasa2 ja..tak stuggle sgt..dn style cpt boring kalau study..dan mmg saya rasa imposibble untuk saya berjaya..dh tak tau nk buat mcm mana untuk study lbh baik...tapi,bila baca ayat ni...saya nk bertawajuh..ha..baru baca blog org pasal tawajuh..trus nk tulis pasal tawajuh...saya nk brtawajuh iaitu mltkkn sepenuh pgharapan pada Allah ja dsmping usaha la kan.....hmm..kalau saya yakin pada Allah,dn yakin pada Al-Quran.dn mngerjakan kebajikan.psti Allah akan perbaiki keadaan saya dan mghapus kesalahan2 saya...perbaiki cara study saya,,perbaiki iman dan taqwa saya...insyaallah..yes..yakin!!

saya pernah tanya mak saya,


"ummi,kenapa ummi yakin sgt nk hntr akak pi mesir dlm bdg medic ni..ummi kan tau akak study mcm mana kalau subject sains ni..dgn bawa kluar duit byk2...kesian kat ummi..

mak saya cakap,


"ummi yakin akak boleh buat...insyaallah...jgn takut..

bila fikir balik,keputusn mak saya untuk saya sebelum ni,xpernah x betul...selalu ja tepat..malah,kalau saya tak ikut apa yg mak saya pilih,saya jadi mnyesal...hmm..insyaallah la kan...

mmg style mudh lemah dn down...tpi Allah letakkn saya di jalan trbiyah..di bidg medic yg semua org tahu bukn untuk org yg lemah dn manja...pasti ada hikmah disebaliknya..Allah nak perbaiki keadaan diri saya..nak saya berubah...insyaalllah..yes!go!caiyok!!

sampai sini dulu kut...hmm sebelum tu..kpada najaa ajlaa..kalau dia baca..nak mnta maafla...sbb xdpt jdi kwn yg bwa kpada Allah...kwn duk gelak ja...hmm...insyaallah,pelan2 nk repair...xpa ja bila2 pun nk mai rumh kdh...miss u...=)

p/s:stu lgi tzkir,jgn bergurau dgn mnipu..insyaallah...nnti saya cerita..ok...

wassalam..sirru 'ala barakatillah...

2 comments:

haNnmEan said...

janganlah rendah diri sangat ye dukturah amni..at least we've reached almost halfway of the first year..and you're doing great...insyaallah, may Allah make us easier to go trough this way...

SA said...

Slam. Amni. Bukak ni tauu. http://www.lyssasecret.com/2011/06/tutorial-cara-mengelakkan-post-menjadi.html#.UOzgPm_g2NM