strive!

strive!
Tidak akan berganjak kaki anak Adam pada hari kiamat sehingga dia disoal empat perkara, iaitu; tentang usianya, pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya untuk apa telah dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperoleh dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah diamalkannya.” (riwayat al-Tirmizi)

Sunday, 9 September 2012

orientasi bakal mahasiswa mesir..=)

بسم الله الرحمن الرحىم

Assalamualaikum wbt..

apa khabar korg sume???shat x??dlmn n luaran...??klu xchat,jgnla mls2 pergi klinik dn makan ubat yea...iman okey??jom2 kita upgrade iman kita...cri kmbli hati dn jiwa kita yea..entri kli nie nak cita pasal kem orientasi yg sya j0in recently...kem orientasi aka kem bina syaksiyyah untuk bakal mahasiswa/wi mesir...insyaallah...

Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah..trima kasih Ya Allah..
itulah ugkpan tnda syukur saya krana Allah mengizinkan saya untuk hadir ke program ini...saya mendapat banyak input darinya..trutama tntg THE POWER OF INTENTION...fuhh..powernya kuasa niat..dlam satu sesi pembentangan,seorg pncramah yg msra dpggil Abu Faiz mnunjukkan practicalnya tntg niat..sya bnar2 truja dgn prctical itu..dmna beliau mmnggil seorg dri klngn kami/peserta dan mnyurhnya menggkat tgn...Abu Faiz tnya..'apa niat kamu dtg sini??'..psrta mnjwab..'nk tau pasai mesir dn nk dpt kwan bru'...lpstu Abu Faiz mnyuruh psrta trsbut mnhan tgnnya smbil Abu Faiz mnarik kuat tgn psrta trsbut k bawah...(fhm x??ke belit2??)malangnya,psrta trsbut x kuat..tpikan..bila Abu Faiz suruh dy cakap,'aku datang sini kerana Allah'..trus dy bly tahan...hbtkan..??bkn sorg ja psrta..tpi,ramai...punca kekuatan mereka bly tahan adalah NIAT KERANA ALLAH...subhanallah..!

then,nak cita g...kem nie bez sbb suma fasi2 sporting sgt2...sumanya baek2 dan lawak...huhu..smart2 juga..besala kan..sumanya bakal2 dr...kbnyakkan fasi tahun 3,thun 4...thun 5 pun ada...n kbnyakkn diorg kos medic n dntistry...frmasi n ulum islamiyyah ada juga..tpi xramai...n mostly uni zagzig..n then azhar...pmbentngn diorg pun bez2..bykla yg sya dapt tw pasai mesir dri diorg...strt dri surr0undg,budaya,pertuturn,exam dll...bykla...

niela fasi2 yg sempoi.. =D

mcm2 gelagat...




haha..lawakkan gmbar diorang..hmm..bila fkir2 blik..diorg nie suma hepy go lucky je..sifat niela yg stdnts med sgt2 prlukn kan...klu style cpt tension..hbes r...eh..lupa nk inform..kem ni diadakan di kem el azzhar,morib selangor...tmpt dy dkt pntai paya bakau...lbih kurg cmnila tmpt dy...



lumpur dri paya bakau ni la yg fasi2 ambk dn jdikan bhn untuk slh stu check point explorce kmi..agk busuk r..kata fasi,bau lumpur nie untuk prsdiaan hdpi bau di msir yg lbh mnusuk hidung..haha..what ever...even dlm prgrm byk fasi2 cita yg buruk2 psal mesir,tpi ntahla..sya xrsa apa2...xmngugt pun smgt sya untuk ke sna..tpi,xtwla kan..blum mnapak lagi di bumi itu...fasi2 ckp diorg critkn yg buruk2 hanyalah untuk memastikan kmi sebagai bakal pelajar sentiasa bersedia dengan "worst things"." Mesir bukanlah tempat yang seperti kita impikan. Seperti impian tulus kita untuk belajar di oversea. Tetapi dalam "buruknya" Mesir itu, terselit banyak sekali kebaikan-kebaikan yang tanpa kita sedari kewujudannya. Yelah, benda baik haruslah dicari dan diterokai, bukan hanya sekadar menunggu sahaja kan kan?"

"Dalam debu debu pasir Mesir, tersimpan kilauan permata-permata yang tak ternilai harganya. :)"
~dalam tnda " tu kata2 fasi abg syaufiq dalam blognya..

saya group 9 tme orientsi tu...nama kumpulan saya,OMAN..group suma ada 18...bykkan??370 org yg dtg..suma nma group adalh brdsrkan nma ngra2 arab...contoh cam syria,palestin,jordan dll...fasi sya adalah presiden siswa aq kaherah...cehehey,,bangga sat...:D..nama fasi saya abg Afiq Samir b. Saiful Azni...orgnya mcm cina sikit2...haha...ok..nie gmbar group sya dan fasi...

niela group sya...fasi saya yg brbaju biru di depan skli tu..
 ha..sya x buat pun entri psal aq kan..msti suma trtnya2 apala aq ni...( ceh,mcm org bca sgt blog aku nih )...xpelah..sya cita ye...sya prgi msir melalui Akademi Al Quran Medic Malaysia aka aqm...ni adalh prgrm orientsi yg dianjurkn pihk aqm dn krjasama dgn phk abim-mesir...sya akan further study sya dalam medic di uni al azhar,insyaallah..mohon doa semua ya...mmg tkut sgt3...sbb medic...mcm kita thu,medic is a killer cost....tpi,sya brnikn diri untuk ambil...doakn sya ya...!insyaallah sya fly 22 sept nie ke mesir...

oklah...smpy sini dulu ye...sya srtkn bbrpa gmbr sbgai closer entri kli ni...thnks pda yg sudi bca..=D


nie group fasi abg haziq aiman..timb,siswa aq zagzig..xingt group kebrpa..upload ja mna yg ada..huhu..



nie geng2 al hikmahianz...huhu...hepy jew..~geng kursus bhsa arb,klntn... :D

Okeylah..smpy sini dulu..ma'as salamah..wa ilalliqa'...=)
1.Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.

2.Tidak datang kepada mereka itu sebarang peringatan yang diturunkan dari Tuhan mereka lepas satu: satu, melainkan mereka memasang telinga mendengarnya sambil mereka mempermain-mainkannya -
~al-anbiya~

Sunday, 9 September 2012

orientasi bakal mahasiswa mesir..=)

بسم الله الرحمن الرحىم

Assalamualaikum wbt..

apa khabar korg sume???shat x??dlmn n luaran...??klu xchat,jgnla mls2 pergi klinik dn makan ubat yea...iman okey??jom2 kita upgrade iman kita...cri kmbli hati dn jiwa kita yea..entri kli nie nak cita pasal kem orientasi yg sya j0in recently...kem orientasi aka kem bina syaksiyyah untuk bakal mahasiswa/wi mesir...insyaallah...

Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah..trima kasih Ya Allah..
itulah ugkpan tnda syukur saya krana Allah mengizinkan saya untuk hadir ke program ini...saya mendapat banyak input darinya..trutama tntg THE POWER OF INTENTION...fuhh..powernya kuasa niat..dlam satu sesi pembentangan,seorg pncramah yg msra dpggil Abu Faiz mnunjukkan practicalnya tntg niat..sya bnar2 truja dgn prctical itu..dmna beliau mmnggil seorg dri klngn kami/peserta dan mnyurhnya menggkat tgn...Abu Faiz tnya..'apa niat kamu dtg sini??'..psrta mnjwab..'nk tau pasai mesir dn nk dpt kwan bru'...lpstu Abu Faiz mnyuruh psrta trsbut mnhan tgnnya smbil Abu Faiz mnarik kuat tgn psrta trsbut k bawah...(fhm x??ke belit2??)malangnya,psrta trsbut x kuat..tpikan..bila Abu Faiz suruh dy cakap,'aku datang sini kerana Allah'..trus dy bly tahan...hbtkan..??bkn sorg ja psrta..tpi,ramai...punca kekuatan mereka bly tahan adalah NIAT KERANA ALLAH...subhanallah..!

then,nak cita g...kem nie bez sbb suma fasi2 sporting sgt2...sumanya baek2 dan lawak...huhu..smart2 juga..besala kan..sumanya bakal2 dr...kbnyakkan fasi tahun 3,thun 4...thun 5 pun ada...n kbnyakkn diorg kos medic n dntistry...frmasi n ulum islamiyyah ada juga..tpi xramai...n mostly uni zagzig..n then azhar...pmbentngn diorg pun bez2..bykla yg sya dapt tw pasai mesir dri diorg...strt dri surr0undg,budaya,pertuturn,exam dll...bykla...

niela fasi2 yg sempoi.. =D

mcm2 gelagat...




haha..lawakkan gmbar diorang..hmm..bila fkir2 blik..diorg nie suma hepy go lucky je..sifat niela yg stdnts med sgt2 prlukn kan...klu style cpt tension..hbes r...eh..lupa nk inform..kem ni diadakan di kem el azzhar,morib selangor...tmpt dy dkt pntai paya bakau...lbih kurg cmnila tmpt dy...



lumpur dri paya bakau ni la yg fasi2 ambk dn jdikan bhn untuk slh stu check point explorce kmi..agk busuk r..kata fasi,bau lumpur nie untuk prsdiaan hdpi bau di msir yg lbh mnusuk hidung..haha..what ever...even dlm prgrm byk fasi2 cita yg buruk2 psal mesir,tpi ntahla..sya xrsa apa2...xmngugt pun smgt sya untuk ke sna..tpi,xtwla kan..blum mnapak lagi di bumi itu...fasi2 ckp diorg critkn yg buruk2 hanyalah untuk memastikan kmi sebagai bakal pelajar sentiasa bersedia dengan "worst things"." Mesir bukanlah tempat yang seperti kita impikan. Seperti impian tulus kita untuk belajar di oversea. Tetapi dalam "buruknya" Mesir itu, terselit banyak sekali kebaikan-kebaikan yang tanpa kita sedari kewujudannya. Yelah, benda baik haruslah dicari dan diterokai, bukan hanya sekadar menunggu sahaja kan kan?"

"Dalam debu debu pasir Mesir, tersimpan kilauan permata-permata yang tak ternilai harganya. :)"
~dalam tnda " tu kata2 fasi abg syaufiq dalam blognya..

saya group 9 tme orientsi tu...nama kumpulan saya,OMAN..group suma ada 18...bykkan??370 org yg dtg..suma nma group adalh brdsrkan nma ngra2 arab...contoh cam syria,palestin,jordan dll...fasi sya adalah presiden siswa aq kaherah...cehehey,,bangga sat...:D..nama fasi saya abg Afiq Samir b. Saiful Azni...orgnya mcm cina sikit2...haha...ok..nie gmbar group sya dan fasi...

niela group sya...fasi saya yg brbaju biru di depan skli tu..
 ha..sya x buat pun entri psal aq kan..msti suma trtnya2 apala aq ni...( ceh,mcm org bca sgt blog aku nih )...xpelah..sya cita ye...sya prgi msir melalui Akademi Al Quran Medic Malaysia aka aqm...ni adalh prgrm orientsi yg dianjurkn pihk aqm dn krjasama dgn phk abim-mesir...sya akan further study sya dalam medic di uni al azhar,insyaallah..mohon doa semua ya...mmg tkut sgt3...sbb medic...mcm kita thu,medic is a killer cost....tpi,sya brnikn diri untuk ambil...doakn sya ya...!insyaallah sya fly 22 sept nie ke mesir...

oklah...smpy sini dulu ye...sya srtkn bbrpa gmbr sbgai closer entri kli ni...thnks pda yg sudi bca..=D


nie group fasi abg haziq aiman..timb,siswa aq zagzig..xingt group kebrpa..upload ja mna yg ada..huhu..



nie geng2 al hikmahianz...huhu...hepy jew..~geng kursus bhsa arb,klntn... :D

Okeylah..smpy sini dulu..ma'as salamah..wa ilalliqa'...=)