strive!

strive!
Tidak akan berganjak kaki anak Adam pada hari kiamat sehingga dia disoal empat perkara, iaitu; tentang usianya, pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya untuk apa telah dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperoleh dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah diamalkannya.” (riwayat al-Tirmizi)

Saturday, 19 December 2015

Oct Girl Stories.

Assalamualaikum wbt.

Hai Hai. I’m back again after half year. Dah berhabuk dah sebab lama sangat tinggal. Semoga semua dalam keadaan sejahtera hati dan jiwa. Masih bernafas dalam jiwa hamba.

Its already December of 2015. Sangat singkat rasanya tahun 2015 ini berlalu dan sekarang sudah ingin melangkah pergi. Banyak kenangan manis dan pengalaman yang dapat dilalui sepanjang tahun ini. Tahun dimana dapat balik Malaysia and see my mom and dad, and I can feel careers world when I got a job at Tesco for a while and I can buy my dress for Aidilfitri with my own salary. Oh, I’m felt great !

But, its also though year for me. Very though in my life. Yeah, every post of me I always state that my life is so hard and sad but I think this is the most. Hmm.. Dr Fadzilah Kamsah told, October person is easily discouraged.Huhu,really need to change. But I try to put my trust on Him. He bring me here and He will not leave me alone.

The starting is , that moment when I got my result of last semester, I’m really feel very useless. I cant make my parents happiness, I cant get the scholarship, I have to leave my bacthmates and I’m lost my own confident totally. Just in a blink of the eyes. I’m dying.

But now, after 2 months that’s full with ‘weird’ action of mine,err.. kind of rebellion maybe, I’m just realized. That I must go on and take it as a challenges of my journey. I still have another chances to make it right.
Kesian kawan-kawan, terpaksa face dengan sikap yang pelik dan kadangkala merbahaya jugakla. Sebab rasa lifeless sangat. Sila jangan tiru aksi ini, okay ?

Then, bermulalah langkah dan plan saya untuk semester ini. I got my schedule for mid term examination. It will be at the last of Jan.Please,do pray for me. I have make a new schedule for my study, and I also take a tuition. Takdelah tuition sangat pun, more kepada personal learning with one of my friend here.

Nak cerita sikit pasal kawan saya ni. Saya kenal dia dah hampir 5 tahun,sebelum datang Mesir lagi dah kenal. Bagus kawan saya ni. Dia selalu tolong. Paip bocor, lampu rosak, flush tak berfungsi, nak cari photographer and so many things lagi yang dia dah tolong. Banyak betul kemahiran dia. Saya minta dia ajar saya memandangkan saya suka cara dia mengajar . Lebih luas pengalaman dan pandangan. Saya lebih faham dan nampak secara praktikalnya teori-teori yang saya baca dalam buku. Dah masuk tahun keempat, baru tahu paru-paru berair tu adalah acute pulmonary edema. Really, I’m just reading a medicine book like a story book ja sebelum ni. Huh ! Teruk betul.

And the next plan is income. I’m really need to find a money. I’m searching for any job here. If you know, please contact me. In this Jan, I will be a babysitter. Please do pray for me memandangkan saya takda pengalaman sangat nak handle baby ni melainkan pernah jaga sekejap sekejap saja. Bila dah jadi babysitter ni, kena mandikan dia, kena bagi dia susu yang ibunya dah bekalkan, kena tidurkan dia dan kena main main dengan dia. Ohmai, taktahulah boleh ke tak. When I ask my mom’s opinion, she said that “you must be cautions because it is highly risk job but it also good for your future.”
Grrr.. lambat lagi la..huhu.

Okay, its really long enough. Takut nanti orang penat dah nak baca. We will meet again next time. Its very nice if I can know your opinion or comments anything about me. Just for courage other people to make something good. You guys can drop comment down below or do contact me.

Thank you !

Dearself,
Smile sis, be strong and stay strong.

Wassalam.



No comments:

1.Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.

2.Tidak datang kepada mereka itu sebarang peringatan yang diturunkan dari Tuhan mereka lepas satu: satu, melainkan mereka memasang telinga mendengarnya sambil mereka mempermain-mainkannya -
~al-anbiya~

Saturday, 19 December 2015

Oct Girl Stories.

Assalamualaikum wbt.

Hai Hai. I’m back again after half year. Dah berhabuk dah sebab lama sangat tinggal. Semoga semua dalam keadaan sejahtera hati dan jiwa. Masih bernafas dalam jiwa hamba.

Its already December of 2015. Sangat singkat rasanya tahun 2015 ini berlalu dan sekarang sudah ingin melangkah pergi. Banyak kenangan manis dan pengalaman yang dapat dilalui sepanjang tahun ini. Tahun dimana dapat balik Malaysia and see my mom and dad, and I can feel careers world when I got a job at Tesco for a while and I can buy my dress for Aidilfitri with my own salary. Oh, I’m felt great !

But, its also though year for me. Very though in my life. Yeah, every post of me I always state that my life is so hard and sad but I think this is the most. Hmm.. Dr Fadzilah Kamsah told, October person is easily discouraged.Huhu,really need to change. But I try to put my trust on Him. He bring me here and He will not leave me alone.

The starting is , that moment when I got my result of last semester, I’m really feel very useless. I cant make my parents happiness, I cant get the scholarship, I have to leave my bacthmates and I’m lost my own confident totally. Just in a blink of the eyes. I’m dying.

But now, after 2 months that’s full with ‘weird’ action of mine,err.. kind of rebellion maybe, I’m just realized. That I must go on and take it as a challenges of my journey. I still have another chances to make it right.
Kesian kawan-kawan, terpaksa face dengan sikap yang pelik dan kadangkala merbahaya jugakla. Sebab rasa lifeless sangat. Sila jangan tiru aksi ini, okay ?

Then, bermulalah langkah dan plan saya untuk semester ini. I got my schedule for mid term examination. It will be at the last of Jan.Please,do pray for me. I have make a new schedule for my study, and I also take a tuition. Takdelah tuition sangat pun, more kepada personal learning with one of my friend here.

Nak cerita sikit pasal kawan saya ni. Saya kenal dia dah hampir 5 tahun,sebelum datang Mesir lagi dah kenal. Bagus kawan saya ni. Dia selalu tolong. Paip bocor, lampu rosak, flush tak berfungsi, nak cari photographer and so many things lagi yang dia dah tolong. Banyak betul kemahiran dia. Saya minta dia ajar saya memandangkan saya suka cara dia mengajar . Lebih luas pengalaman dan pandangan. Saya lebih faham dan nampak secara praktikalnya teori-teori yang saya baca dalam buku. Dah masuk tahun keempat, baru tahu paru-paru berair tu adalah acute pulmonary edema. Really, I’m just reading a medicine book like a story book ja sebelum ni. Huh ! Teruk betul.

And the next plan is income. I’m really need to find a money. I’m searching for any job here. If you know, please contact me. In this Jan, I will be a babysitter. Please do pray for me memandangkan saya takda pengalaman sangat nak handle baby ni melainkan pernah jaga sekejap sekejap saja. Bila dah jadi babysitter ni, kena mandikan dia, kena bagi dia susu yang ibunya dah bekalkan, kena tidurkan dia dan kena main main dengan dia. Ohmai, taktahulah boleh ke tak. When I ask my mom’s opinion, she said that “you must be cautions because it is highly risk job but it also good for your future.”
Grrr.. lambat lagi la..huhu.

Okay, its really long enough. Takut nanti orang penat dah nak baca. We will meet again next time. Its very nice if I can know your opinion or comments anything about me. Just for courage other people to make something good. You guys can drop comment down below or do contact me.

Thank you !

Dearself,
Smile sis, be strong and stay strong.

Wassalam.



No comments: